FOTO. Zeci de milioane de euro! Proiectul MAJOR din Satu Mare de care depinde și Ungaria

Statul român pregătește o investiție majoră, cea mai mare din ultimele trei decenii în domeniul combaterii inundațiilor. Este vorba despre securizarea celui mai mare lac din județul Satu Mare – de la Călinești Oaș,, respectiv reamenajarea unor râuri. Proiectul este cu atât mai important cu cât de acest proiect depinde și Ungaria, în condițiile în care apele din nord-vestul României se scurg înspre țara vecină. Astfel, pentru a nu inunda câmpiile din nord-estul Ungariei, o parte din apă trebuie reținută în județul Satu Mare. 

În acest sens, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a participat azi, 12.02.2019 la prezentarea proiectului ”Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești-Oaș și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară”. Prezentarea a fost susținută de specialiști din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Cluj precum și din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, participând la aceasta reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale situate în bazinul hidrografic al râului Tur.

Proiectul va fi depus în cel mai scurt timp spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și are o valoare de aproape 50.000.000 euro.

Principalele lucrări care vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări de maluri și alte lucrări de apărare de-a lungul râului Tur, a afluenților Talna și Turț.

Deoarece proiectul are o importanță deosebită pentru prevenirea situațiilor de urgență, inclusiv în context transfrontalier, prefectul a adresat atât primarilor prezenți cât și proiectanților un îndemn la o colaborare constructivă, oferind în același timp și sprijinul Instituției Prefectului pentru finalizarea demersurilor administrative.

Fii primul care comentează! despre "FOTO. Zeci de milioane de euro! Proiectul MAJOR din Satu Mare de care depinde și Ungaria"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Instituția Prefectului
OPINIE. Zeci de localități în beznă și frig, la Prefectura Satu Mare vin colindătorii

Închide