FOTOGALERIE. Cimitirul Primăriei, devalizat de șefi. Morții, ”îngropați” în buruieni

Cimitirul de pe strada Amațului, aflat în subordinea Primăriei Satu Mare – prin Administrația Domeniului Public – arată deplorabil în anumite zone. Semn că statul este cel mai prost administrator. Cu toate că oamenii plătesc anumite sume de bani pentru întreținere, unele morminte sunt acoperite de buruieni.

În tot acest timp, neregulile sunt la ele acasă prin administrația cimitirului. Unul dintre foștii șefi, respectiv Cristian Zaha, a cam uitat să deconteze peste 100.000 de lei.

Fostul administrator al cimitirului de pe strada Amațiului, din municipiul Satu Mare – aflat în proprietatea Administrației Domeniului Public (ADP) – a făcut o serie de inginerii financiare prin care a devalizat bugetul local cu o sumă de peste 100.000 de lei. Doar că reprezentanții Administrației Domeniului Public (serviciu al Primăriei Satu Mare) nu s-au obosit să recupereze prejudiciul, cochetând, direct sau indirect, cu Codul Penal. Reporterii PresaSM.ro au reușit să afle întreaga poveste.

Povestea a început din 2012

Totul a început încă din anul 2012, atunci când Cristian Zaha, fost administrator al cimitirului, a ”uitat” să deconteze sumele de bani încasate din activitatea de administrare a cimitirului uman. Cu toate că cei din cadrul Biroului de audit intern al Primăriei Satu Mare au constatat ilegalitatea – infracțiune sub aspectul legii penale – conducerea Administrației Domeniului Public s-a făcut că plouă când a venit vorba despre recuperarea în totalitate a pagubei.

La data suspendării contractului individual de muncă a administratorului Cristian Zaha, în data de 12.07.2012, acesta nu a predat gestiunea şi implicit valoarea chitanţelor încasate din serviciile prestate către populaţie în sumă de 105.292,95 lei. Această sumă constituie un prejudiciu adus bugetului Administraţiei Domeniului Public (!).

Alo, ADP?! Sumele trebuiau decontate zilnic

Potrivit atribuţiilor stabilite conform fișei postului, administratorul avea obligaţia de a deconta zilnic sumele de bani încasate la casieria centrală. În data de 23.08.2012 administratorul a achitat o parte din prejudiciu, respectiv suma de 47.497,95 lei, apoi a mai achitat 10.000 lei în data de 13.03.2014, iar începând cu luna aprilie 2015 i s-au reţinut sume din salariu. Cu toate aceste plăţi, paguba adusă de acesta ADP Satu Mare nu s-a achitat integral, rămânând de încasat suma de 36.385 lei.

Având în vedere că din vina lui s-a produs o pagubă Administraţiei Domeniului Public provenită din nepredarea sumelor la casieria ADP, Cristian Z. şi-a luat angajamentul de a plăti această sumă până la finele anului 2013. În cazul nerespectării angajamentului de plată urma să se procedeze la executare silită.

ADP ce păzește?!

Conducerea ADP Satu Mare nu ar fi calculat şi nu ar fi perceput penalizări pentru nepredarea în termen la casieria ADP a sumelor încasate la Cimitirul uman Amaţi, şi cu toate că debitorul nu ar fi respectat nici angajamentul de plată, conducerea ADP Satu Mare nu ar fi luat măsuri de executare silită. Conducerca ADP Satu Mare nu l-ar fi înştiinţat pe administrator că datorează penalităţi de întârziere pentru depunerea cu întârziere la casieria centrală a ADP a sumelor încasate de acesta de la populaţie.

ADP nu a atras răspunderea penală

Totodată, conducerea ADP Satu Mare nu a atras răspunderea penală pentru administrator pentru sumele încasate şi nedepuse în termenele şi condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale. Valoarea estimată a abaterii se situează la nivelul sumei de 77.640 lei, ce reprezintă paguba nerecuperată adusă Administraţiei Domeniului Public, în sumă de 36.385 lei, provenită din nepredarea sumelor la casieria centrală a ADP, la care se adaugă penalităţi de intârziere în sumă de 41.255 lei.

3 Comments on "FOTOGALERIE. Cimitirul Primăriei, devalizat de șefi. Morții, ”îngropați” în buruieni"

 1. Vezi ce înseamnă să fii prieten bun cu primarul?!?

  View Comment
 2. Felicitări pentru anchetă! În sfârșit o treabă serioasă!

  View Comment
 3. Podina Cristian | decembrie 30, 2017 at 09:01 |

  mormintele se întrețin de familie ,doar aleile de acces se întrețin de administratorul cimitirului

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Satu Mare
Primăria Satu Mare repartizează locuințe. Cum puteți intra în posesia unui apartament

Închide