FOTO. Comuna în care Eminescu și Petofi sunt ”prieteni buni”. Busturi dezvelite astăzi


Respectul și buna înțelegere se pare că nu sunt doar vorbe lipsite de conținut într-o comună din județul Satu Mare. Și asta pentru că busturile marilor poeți Mihai Eminescu și Petofi Sandor au fost dezvelite marți, 15 ianuarie 2019, în comuna Odoreu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Ambele monumente sunt amplasate în același părculeț din centrul localității și sunt creația sculptorului sătmărean Radu Ciobanu.

La invitația primarului comunei Odoreu, Dumitru Pop, evenimentul a fost onorat cu prezența de către deputatul Octavian Petric și senatorul Turos Lorand.

Primarul Dumitru Pop a precizat că astfel de evenimente sunt menite să demonstreze respect față de înaintași. Edilul șef a mai precizat că prin puterea exemplului actualei generații se va transmite un semnal puternic pentru generațiile viitoare.

”Astăzi, pentru că este Ziua Națională a Culturii și, de asemenea, Ziua poetului național Mihai Eminescu, vă spun la mulți ani și ne dorim ca evenimentele culturale care se întâmplă în comunitatea noastră să fie întodeauna găzduite și îndrumate de înaintașii noștri. Eminescu este unul dintre poeții cu cea mai frumoasă operă, cel mai îndrăgit poet, de aceea este și poetul nostru național. Am reușit cu sprijinul Consiliului Local, cu încurajarea parlamentarilor noștri și a tuturor membrilor comunității noastre să construim, iată, aceste monumente: busturile poeților Mihai Eminescu și Petofi Sandor. Am reușit ca din bugetul propriu să inaugură și să investim în cultură. Cei care își cunosc propria cultură este clar că arată respect față de înaintași și transmit mesaj urmașilor”, a spus Dumitru Pop.

Deputatul Octavian Petric a ținut să felicite comunitatea locală din Odoreu, în frunte cu primarul Dumitru Pop, pentru modul în care înțeleg să își păstreze și promoveze identitatea națională.

”Vreau să îl felicit pe domnul primar Dumitru Pop pentru că onorează fiecare sărbătoare națională, dându-i importanța cuvenită. Prin dezvelirea bustului poetului nostru național Mihai Eminescu și al poetului național al maghiarilor Petofi Sandor, doi poeți universali, iubiți de toți, indiferent de naționalitate, demonstrați că sunteți o comunitate cu spiritualitate foarte bogată și lăsați mărturile peste veacuri aceste două minunate simboluri”, a declarat deputatul Octavian Petric.

Bustul lui Mihai Eminescu 

Poetul național are un monument construit în fața poștei, cu o înălțime totală de doi metri, din care 1.2 metri reprezintă soclul.

Textul inscripționat pe monument: MIHAI EMINESCU, 1850-1889

„Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea țărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară”, M. EMINESCU

Bustul Lui PETOFI SANDOR

Poetul național al poporului maghiar este asezat pe un soclu de 1,2 metri, înălțimea totală a monumetului este de doi metri.

Textul inscripționat pe placa de marmură este bilingv.

PETOFI SANDOR, 1823 – 1849

“… MILY EDES AZ ELET
MILY SZEP A VILAG…”

“… CE DULCE-I VIATA
CE FRUMOASA-I LUMEA …”1 Comment on "FOTO. Comuna în care Eminescu și Petofi sunt ”prieteni buni”. Busturi dezvelite astăzi"

  1. Bustul lui Petofi este foarte reușit. Aceasta înseamnă bună conviețuire și respectul reciproc.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre comuna Odoreu, deputat Octavian Petric
FOTO/VIDEO. PREMIERĂ. Patru comune din județ au servicii voluntare moderne

Închide