FOTOGALERIE. Statuia lui István Széchenyi, în centrul Sătmarului

După discuții în Consiliu Local, purtate la începutul anului 2016 între consilierii PSD, PNL, ALDE și UDMR, statuia lui István Széchenyi va fi amplasată în centrul municipiului Satu Mare. Mai exact, în Piața Libertății. Beneficiarul lucrării este Fundația Identitas.

Povestea politizată a statuii începe în ianuarie 2016, atunci când consilierii UDMR au solicitat mutarea proiectului Statuii Limbii Române din Piaţa Libertăţii pe strada Vasile Lucaciu (ajunsă între timp în curtea Muzeului de Artă, pentru că nu a primit aviz de specialitate de la București), pe motiv că s-ar integra mai bine în peisajul general. Mai mult, în contrapartidă, consilierul UDMR Szocs Peter a solicitat reciprocitate, în sensul în care şi consilierii PSD, PNL şi ALDE să fie de acord ca în şedinţa din martie 2016 să fie discutată şi aprobată amplasarea unei statui a contelui István Széchenyi.

“Noi vom fi de acord cu amplasarea acestei statui în semn de respect pentru buna convieţuire. Dar aş vrea să atrag atenţia la un proiect al nostru pe care l-am iniţiat şi am început să îl pregătim mai de mult, respectiv ridicarea statuii contelui István Széchenyi. Noi am făcut proiectul de amplasare şi am depus acest proiect şi rugăm Executivul ca să îl includă pe ordinea de zi pentru şedinţa următoare şi sper ca şi colegii consilieri vor fi de acord, pentru buna convieţuire”, a cerut Szocs Peter în ianuarie 2016.Lucru care s-a și întâmplat, iar până în 15 martie 2018 va fi amplasată statuia. Între timp, statuia ”Limbii Române” a ajuns în curtea Muzeului de Artă Satu Mare, pentru că nu a obținut toate avizele de la Ministerul Culturii. Dacă le-ar fi obținut, acum ar fi fost amplasată în Piața Libertății.

István Széchenyi, conte de Szécheny (n. 21 septembrie 1791, Viena, Imperiul Habsburgic – d. 8 aprilie 1860, Döbling, Austria) a fost un politician, scriitor, polihistor, economist, ministru al transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth „cel mai mare ungur”, unul dintre cei mai importanți reformiști maghiari. Prin ideile, activitatea și influența sa a fost creatorul noii Ungarii moderne. Este unul dintre cele mai distincte și importanțe personaje ale politicii maghiare, deoarece a reformat economia, transportul, politica externă și sportul maghiar. Numeroase instituții au fost fondate de el și poartă numele acestuia.5 Comments on "FOTOGALERIE. Statuia lui István Széchenyi, în centrul Sătmarului"

 1. Voi sunteti nebuni!!!???
  Trebe sa va aduca cineva aminte ce au facut UNGURI cand au intrat in Romania?
  Stramosi nostri au aparat niste valori
  Romania ii tara Romanilor
  Peste granita in satele apropiate de tara NOASTRA a ROMANILOR nu cred ca este vreo statuie a unei personalitati ROMANE
  ROMANI NU LASATI STATUIA IN CENTRU ORASULUI
  !!!NU FITI LASI!!!

  View Comment
 2. Samuel iest sarac de cultura.

  View Comment
 3. Sunteți nebuni! Cum se poate face asa ceva, Cum nu sa putut obține aprobarea montări Statui Limbi ROMANE ?? Dar a ungurilor sa putut? Rușine sa va fie celor care ați aprobat sau ați votat cu unguri.Mergeți naibii în Ungaria.Lăsați-ne în pace,cu prostiile voastre.

  View Comment
 4. Tot pentru buna conviețuire și pentru respectul eroilor care au murit în primul război mondial, ar fi corect ca să se reamplaseze statuia soldatului român, votată de consiliul local încă în 2007.

  View Comment
 5. Parerea mea este ca nu statuile ar fi principala problema pentru acest oras destul de inapoiat fata de celelalte municipii resedinta de judet din Transilvania, dar vad ca pot provoca. La capitolul de investitie si modernizare a orasului stam foarte prost. Imi place acest oras si doresc sa fie si Satu Mare oras placut atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere al convietuirii. Va doresc o seara placuta si linistita tuturor satmarenilor.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Satu Mare
FOTO/VIDEO. O nouă INVESTIȚIE în Satu Mare! Milioane de euro și zeci de locuri de muncă

Închide