FOTOGALERIE. Masca, doar de gura lumii, la Piața de Vechituri din Satu Mare


În aproape 20 de județe din țară masca a devenit obligatorie în spațiile publice aglomerate. Măsura a fost impusă și la Satu Mare, tot la recomandarea epidemiologilor. Duminică, zi de cumpărături în târgurile sătmărene, în municipiul Satu Mare, aproximativ 90% dintre clienți purtau mască, dar jumătate dintre aceștia o purtau neregulamentar. Măsurile de protecție erau respectate mai mult de formă la Piața de Vechituri, dar nici autoritățile nu s-au grăbit să se organizeze pentru informarea cetățenilor sau sancționarea nerespectării regulilor. Pe panouri era afișată obligația de a purta mască, dar cei mai mulți clienți le-au ignorat.

Nu toți sătmărenii s-au conformat noilor măsuri impuse de autoritățile județene. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că și la Satu Mare, în locurile publice aglomerate, purtarea măștii de protecție să fie obligatorie. Este o măsură care a împărțit opinia publică, dar care vine pe fondul creșterii numărului de cazuri înregistrate la nivelul județului.

În această săptămână și la Satu Mare bilanțul îmbolnăvirilor de COVID-19 a trecut de pragul psihologic de 100 de cazuri, iar în cadrul unei emisiuni, prefectul județului, Radu Bud, a avertizat că perioada concediilor va duce la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați pozitiv. În acest context, i-a rugat pe cetățeni să fie precauți și să respecte regulile sanitare.

La Piața de Vechituri, cei mai mulți purtau masca sub nas

Obligativitatea măștii a intrat în vigoare la acest final de săptămână, iar duminică, la piața de vechituri din municipiul Satu Mare, cei mai mulți clienți s-au conformat și au avut la ei măștile de protecție. Doar că, aproape în jumătate din cazuri, acestea nu erau purtate corespunzător, acoperind doar gura, nu și nasul.

Întrebați de ce nu utilizează masca corespunzător, sătmărenii au dat vina pe căldura de afară, pe sentimentul de nădușală.

Dacă pentru clienți căldura a fost principalul impediment, comercianții au spus că masca le îngreunează negocierile purtate cu clienții. Și ei s-au plâns de temperaturile ridicate, mai ales că, spre deosebire de clienți, trebuie să poarte masca pe toată durata prezenței în piață.

“Suntem aici în aer liber. Nici nu pot vorbi cu ea pe figură. Nu te mai înțelegi cu oamenii”, a spus unul dintre comercianți.

Comercianții care purtau masca regulamentar au spus că, în ciuda căldurii de afară, sunt conștienți de faptul că ei sunt cei mai expuși, având în vedere contactul cu foarte mulți clienți.

“Sigur că nu-mi place. Cui îi place?! Ce să facem? Sunt foarte mulți oameni, vin, se uită, noi suntem practic cei mai expuși. Sunt aici de două ori pe săptămână, am clienții mei, dar e înghesuială, așa că … mai bine cu ea pe față”, a spus o doamnă care purta masca regulamentar și comercializează haine.

Câteva afișe amintesc de obligația de a purta masca, o recomandare pe care autoritățile au făcut-o și înainte ca măsura să devină obligatorie.

Dar nimeni nu s-a grăbit să suplimenteze prezența forțelor de ordine, pentru a crește gradul de conformare. Astfel, cetățenii nici nu au fost informați și nici sancționați în cursul dimineții atunci când nu respectau regulile de protejare a sănătății.

Iar gradul de conformare a fost mai ridicat în rândul femeilor care au fost în această dimineață la Piața de Vechituri.

Masca a devenit un măr al discordiei nu doar la noi în țară, însă epidemiologii insistă că, în spațiile închise, dar și în zonele publice, acolo unde distanțarea socială nu este posibilă, masca oferă protecție în fața unei eventuale infectări cu noul coronavirus.

Masca în spațiile deschise, obligatorie și la Satu Mare

Potrivit deciziei CJSU, purtării măștii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele începând cu vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise (pieţe, târguri, zone de aşteptare – staţii de autobuz, peroane, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, spectacole în aer liber) atât timp cât se află în acea situaţie este obligatorie la nivelul județului Satu Mare.

Ieri autoritățile au anunțat șase cazuri noi depistate la nivelul județului Satu Mare. Bilanțul îmbolnăvirilor, de la începutul epidemiei și până în prezent, a ajuns la 108. O nouă informare, cu privire la situația din ultimele 24 de ore, este așteptată la ora 13:00. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 6 de persoane au fost reconfirmate pozitiv la nivelul județului. Tot ieri, la nivel național, s-au înregistrat 1225 de cazuri noi, 36 de decese, cu 401 pacienți în continuare internați pe secțiile de Terapie Intensivă din țară.Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Masca, doar de gura lumii, la Piața de Vechituri din Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus Satu Mare, municipiul Satu Mare
COVID-19 Satu Mare: Șase cazuri noi în județul Satu Mare

Închide