FOTOGALERIE. Monument închinat eroilor moți pe graniția cu Ungaria. Ministrul Apărării, printre participanți

O manifestare cu o încărcătură simbolică uriașă a avut loc duminică, în satul Horea, situat în extremitatea nord-vestică a României, chiar pe granița cu Ungaria. Și asta pentru că a fost dezvelit un monument închinat eroilor români, în special moți, care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă.

Festivitatea de dezvelire a monumentului a avut loc în jurul orei 11.00. Momentul a fost legitimat de către ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, care a onorat evenimentul cu prezența sa. De asemenea, au mai fost prezenți președintele Societății Avram Iancu din România, Virgil Bercea, președintele de onoare al Societății Avram Iancu din România, Ioan Bâtea, vicepreședintele Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, respectiv primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca.

Ca și o dovadă de unitate a societății civile – în special a fundațiilor cu caracter patriotic – au fost prezenți reprezentanți ai Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena, Asociaţiei Codrenii, Asociaţiunii ASTRA Carei, Asociaţiei Unirea Carei, Asociaţiei Ţara Oaşului, Asociaţiei Colonia moţilor Ianculeşti.

Dar cel mai important, au participat frații, fii și nepoții celor care au căzut în luptele pentru eliberarea patriei și reîntregirea țării, din satele de moți Marna Nouă, Scărişoara Nouă, Ianculești şi Horea.

După ce un sobor de preoți au sfințit monumentul, a urmat dezvelirea acestuia tocmai de către ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Membri ai Asociației foştilor refugiaţi au premiat cel mai vârstnic localnic, nevoit – alături de mii de localnici – să îşi părăsească vatra în urma cedării Ardealului de Nord în 1940, ca urmare a Diktatului de la Viena. Este vorba despre Nicolae Mateş, ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani.


Redacția PresaSM.ro salută gestul inițiatorilor acestui proiect, menit să aducă recunoștință și glorie veșnică eroilor căzuți pentru libertatea țării. 


locuri de munca satu mare

Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Monument închinat eroilor moți pe graniția cu Ungaria. Ministrul Apărării, printre participanți"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Asociatia Avram Iancu
Avram Iancu a fost comemorat la Carei

Închide