FOTOGALERIE. Premieră istorică! Țara Oașului, pe coperta ”National Geografic”

În numărul pe luna noiembrie 2018 al celebrei reviste „National Geographic”, Remus Țiplea realizează coperta revistei cu fotografia unei mirese din Oaș, și are 18 pagini în interiorul revistei, cu un text remarcabil semnat de antropologul Oana Ivan, iar editorialul din deschiderea revistei, „Bogăție pustie în Țara Oașului” este semnat de Cătălin Gruia.

Menționăm că este pentru prima dată în istorie când o zonă folclorică a județului nostru se bucură de această înaltă apreciere din partea unei publicații de nivel mondial. Remus Țiplea s-a născut în 1972, în Negrești Oaș, județul Satu Mare, „oșan în totalitate, în cuget și simțiri”, cum îi place să spună. A început să fotografieze din anul 2009.

Este interesat în principal, de realizarea fotografiilor documentare, dar abordează cu succes și genul macro, una dintre seriile sale, „Bulbucații”, fiind publicată în reviste de specialitate din toate colțurile lumii. Participă la expoziții de grup și personale organizate în Cluj Napoca, Satu Mare, Alba Iulia, Vama Veche, Baia Mare, etc.

În anul 2015, Institutul Cultural Român din Lisabona l-a invitat cu o expoziție personală în cadrul Serilor „Acasă”. Este finalist cu proiectul „Ciurdarii” la Sony World Photography Awards 2016, serie expusă în Londra, Berlin, Köln, Beijing, New York, Milano, etc.

În anul 2017, prin grija Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a publicat albumul fotoetnografic – Paștele în Țara Oașului „Din Oaș în Paști” – în ediție bilingvă- româno- engleză.

Publică frecvent în prestigioasele publicații: The Guardian, The Telegraph, La Repubblica, National Geographic, The Huffington Post, LensCulture, Feature Shoot, Vice, etc.
Remus Țiplea este coorganizator la expoziția „Versus dar Împreună” (Negrești Oaș), unul dintre cele mai valoroase saloane naționale de fotografie.

În luna septembrie a acestui an a fost invitat de către ICR Berlin, cu expoziţia de fotografie „Searching for God – Religious Denominations in Romania” (În căutarea lui Dumnezeu – Cultele religioase din România). Evenimentul s-a desfășurat în cadrul festivalului de fotografie EMOP Berlin – European Month Of Photography 2018, care este cel mai mare festival german de fotografie.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în 27 septembrie 2018, la galeria ICR Berlin, prezentându-se și cea mai recentă apariție editorială a fotografului sătmărean, „Dumnezeul meu/ My Lord” (267 de fotografii), în ediţie bilingvă – româno-engleză, proiect realizat sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.

Revista poate fi procurată de la standurile de presă aflate în benzinării.

1 Comment on "FOTOGALERIE. Premieră istorică! Țara Oașului, pe coperta ”National Geografic”"

  1. E vorba de editia romaneasca a revistei NG, nu de numarul international. Editia romaneasca are o circulatie restransa, de cateva sute de numere. E foarte frumos ca apare Tara Oasului in editia romaneasca a celebrei revistei, insa sa nu facem din tantar armasar.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Țara Oașului
Țara Oașului, pe coperta National Geographic România. Poza, semnată de Remus Țiplea

Închide