FOTOGALERIE. Sărbătoare în inima Țării Oașului. Explozie de culoare și tradiție

Pe Dâmbu’ lu Hașca, la locul numit Abrănești, a fost astăzi o simfonie de culori. Sute de persoane au participat astăzi la o sărbătoare pastorală cu o semnificație aparte pentru Țara Oașului și anume Urcatu’ oilor la munte – Sâmbra Oilor sau Alesul.Evenimentul a fost organizat de către crescătorul de ovine Berinde Ștefan și susținut de Asociația de ovine și caprine Ovim-Nord din județul Satu Mare și Consiliul Local și Primăria orașului Negrești Oaș.

Sărbătoare pastorală alesul se celebrează în ajunul Sângeorzului, adică momentul în care începe viaţa păstorească, se urcă oile la munte, pentru pășunat, se fac strungile şi colibele pentru anul în curs și se organizează sâmbrele, cunoscute și sub numele de alesul oilor. Peste tot în Ţara Oaşului, în acest moment se angajează păcurarii la oi, se stabilesc drepturile şi obligaţiile acestora, se fixează simbria.

Sărbătoarea a fost cinstită de un număr mare de participanți, majoritatea îmbrăcați cu straie populare, semn că tradiția se duce cu cinste mai departe.

1 Comment on "FOTOGALERIE. Sărbătoare în inima Țării Oașului. Explozie de culoare și tradiție"

  1. Ana Poda | mai 14, 2018 at 08:32 |

    Ii apuca toamna chefuind si alegand oi !!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Tara Oasului
O fotografie din Țara Oașului face furori pe National Geografic! Remus Țiplea lovește din nou

Închide