FOTOGALERIE. Sătmăreanca care a realizat veșmântul Papei Francisc. Îl va purta în România

Situl oficial al Bisericii Catolice – romkat.ro – anunță faptul că pe data de 19 mai, ultimele cusături au fost finalizate pe costumul festiv pe care Papa Francisc îl va purta cu ocazia vizitei sale în România.

Suveranul Pontif se va afla în vizită în România în perioada 31 mai – 2 iunie. Evenimentul central este programat la Șumuleu Ciuc, unde va oficia Sfânta Liturghie, pe data de 1 iunie.

Sabău Trifu Cristina, designer-ul din municipiul Satu Mare, a spus că a realizat veșmântul după planul original. Pe spatele veșmântului este inscripționat motto-ul vizitei sale, în limba maghiară, iar pe față este biserica și statuia din Șumuleu Ciuc.

Veșmântul a fost decorat manual, cu mătase, țesături colorate și corzi de aur, în tonuri calde de galben, maro, grena și roșu

Sătmăreanca Cristina Sabău a declarat că atunci când a auzit de vizita Papei în România a simţit că ar trebui să facă ceva special, ea fiind creatoare de asemenea veşminte de zeci de ani.

„În timp ce, de câteva zile, eu mă gândeam în ce fel, pe cine să contactez ca să mă implic, spre suprinderea mea, m-a sunat la telefon părintele franciscan să mă roage să accept această răspundere şi i-am spus că este o onoare deosebită şi că sufleteşte mă simt pregătită”, a spus Cristina Sabău-Trifu, citată de Agerpres.

Ea a explicat că există câteva cerinţe liturgice clare, cum ar fi faptul că haina dedicată acestor ocazii are culoarea albă, dar că în rest are o mare libertate de creaţie. Ea a ales imaginea statuii Fecioarei Maria de la Şumuleu, pe care s-a gândit să o „aşeze” pe partea dreaptă a cazulei.

Procesul de creaţie a hainei a început după o fotografie a statuii, care are dimensiuni relativ mici şi multe detalii, haină pe care creatoarea o va decora cu elementele sale specifice – desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu sau aţă colorată.

În ceea ce priveşte măsurile Sfântului Părinte, Cristiana Sabău-Trifu a spus că le-a ghicit, dar apoi le-a şi primit de la Vatican. De asemenea, ea a povestit că nu i s-a cerut să arate neapărat haina Sfântului Părinte spre aprobare, însă aceasta trebuie să fie gata cu câteva zile înainte de eveniment.

1 Comment on "FOTOGALERIE. Sătmăreanca care a realizat veșmântul Papei Francisc. Îl va purta în România"

  1. Profesor | mai 21, 2019 at 17:30 |

    Ferească bunul Dumnezeu! Text în limba maghiară scris pe veșmânt preoțesc??? Pe hainele care le va purta Papa în România??? Pe hainele care le va purta cel ce este Papă pentru toți catolicii din această lume, indiferent ce limbă vorbesc ei??? Chiar o să fie posibil ca Papa să fie înșelat în asemenea hal? Rușinos!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Greco Catolică
Lumina Sfântă ajunge astăzi cu avionul la Satu Mare, direct de la Ierusalim. Mii de credincioși o așteaptă

Închide