FOTOGALERIE. Tezaurul din Satu Mare. Cea mai mare rezervație de păr sălbatic din Europa

Nu foarte mulți sătmăreni cunosc faptul că județul în care trăiesc are anumite atuuri importante. Unul dintre acestea este, fără doar și poate, rezervația de păr sălbatic sau păr pădureț, cum i se mai spune, de la Chegea, comuna Săcășeni. Este cea mai mare din Europa.

Părul sălbatic este răspândit la marginea pădurilor de foioase. Frunzele sunt aproape rotunde, lung peţiolate. Fructele variate ca formă, mărime şi gust.

Unele exemplare de păr salbatic care se regăsesc în satul Chegea au o vechime de până la 150 de ani. De altfel, rezervația este unicat în Europa. Localnicii spun că perele sunt bune mâncat, dar mai ales pentru pălincă, ieșind o băutură savuroasă.

Pyrus pyraster (sin. Pyrus communis ssp. Pyraster), numit și păr sălbatic european, este o specie de păr aparținând familiei Rosaceae. Pyrus pyraster (părul sălbatic) este considerat a fi strămoșul părului cultivat în Europa (Pyrus communis ssp. Communis). Specia este un hibrid al părului domestic. Uneori este dificil de distins Pyrus pyraster de părul comun. Acest arbore poate ajunge la o vârstă cuprinsă între 100 și 150 de ani. Arealul de răspândire include majoritatea statelor Europei, din vestul continentului până la lanțul muntos al Caucazului.

1 Comment on "FOTOGALERIE. Tezaurul din Satu Mare. Cea mai mare rezervație de păr sălbatic din Europa"

  1. Si.EU.sunt.satmareanca.m

    ultumesc.pentru.imaginile.din.timisu.
    Che
    gea

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Satu Mare
FOTO. Aproape de finalizare, centura Careiului, abandonată de spanioli! Statul, incapabil să reacționeze eficient

Închide