FOTOREPORTAJ. 50 de ani de la mai mare catastrofă a Sătmarului: 56 de morți

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la cea mai mare catastrofă adin județul Satu Mare. Un număr de 56 de oameni a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alte mii de sătmăreni au rămas pe drumuri, după ce Someșul a pus stăpânire pe o treime din județ. Astăzi se împlinesc 49 de ani de la acea uriașă tragedie care s-a abătut asupra județului Satu Mare.

Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare.

În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundaţiile catastrofale din 1970 a atins doi metri. Zona este denumită acum cu numele „14 mai“, după data în care Someşul a luat 56 de vieţi omeneşti. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală.Echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alţii au adunat pături, haine, apă potabilă şi mâncare pentru aceştia.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

SURSA FOTO: Muzeul Județean Satu Mare2 Comments on "FOTOREPORTAJ. 50 de ani de la mai mare catastrofă a Sătmarului: 56 de morți"

  1. Cinste celor care au luptat cu apele și au reconstruit orașul!

    View Comment
  2. Joska cfc | mai 14, 2020 at 16:37 |

    Sigur nu au fost pnl-iti!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre inundații, Județul Satu Mare
Academia de fotbal a Ungariei din Satu Mare avansează. Olimpia a fost pusă pe butuci

Închide