FOTOREPORTAJ. A curs mult sânge în Halmeu, la concursul de tăiat porci. Preparate unul și unul


Zeci de echipe de bucătari din România, Ungaria, Serbia, Slovacia și Ucraina s-au întrecut cu ocazia celei de-a XI-a ediții a tradiționalului concurs de tăiat porci, organizat de UDMR Satu Mare. Ediția din acest an a fost găzduită de Halmeu, și s-a bucurat de o prezență mare.

Bucătari reprezentând 32 de echipe au pregătit cârnaţi, caltaboşi, toroș, jumări sau fripturi. De dragul diversității, organizatorii au mai multe secțiuni: cel mai bun toroș, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/sau cârnat.

Un juriu de specialitate, format din opt bucătari cu experiență, v-a evalua fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. La fel ca și în fiecare an, premiile constau în sculpturi în lemn executate la fața locului de artiști.

Anul acesta, concursul a fost găzduit de către comuna Halmeu. Tradiția spune – potrivit președintelui UDMR Satu Mare și președinte al Consiliului Județean, Pataki Csaba – că într-un an concursul se ține pe malul stâng al Someșului, iar în anul următor pe malul drept.

”Noi am început prima dată acest concurs în urmă cu zece ani. Într-un an nu s-a ținut din cauza virusului pestei porcine africane. Ne bucurăm că ideea aceasta a fost împrumutată și de către alte județe din Ardeal. Dar concursul de la Satu Mare este cel mai consacrat, spun eu. Avem echipe din România, Ungaria, Slovacia, Serbia și Ucraina. Este un eveniment la care se leagă prietenii, aceasta este și ideea. Vizitatorii pot să vadă rețete tradiționale, de la cum se sacrifică porcul și până la cum se prepară mâncarea, toate după obiceiurile de sute de ani ale fiecărei zone”, a precizat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.1 Comment on "FOTOREPORTAJ. A curs mult sânge în Halmeu, la concursul de tăiat porci. Preparate unul și unul"

  1. Mi-e greață!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre concurs de tăiat porci, produse tradiționale, tradiții
VIDEOREPORTAJ. Mâncărurile spectaculoase și tradiționale de Crăciun din Țara Codrului

Închide