FOTOREPORTAJ. Cel mai spectaculos obicei din Țara Codrului: Danțu` la șură


Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, a organizat duminică 5 mai , în Soconzel, cea de-a XII-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

Au participat mai multe ansambluri folclorice din județ, precum: Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, Ansamblul Folcloric „Cuninița Năzdrăvană” împreună cu Taraful tradițional condus de Ionică Hainal, Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” Ardud. alături de Dănțăușii din Soconzel.

Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață. Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap.

Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.1 Comment on "FOTOREPORTAJ. Cel mai spectaculos obicei din Țara Codrului: Danțu` la șură"

  1. Lu’ Stef cine i-a furat gorduna ?????

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Danțu la Șură, Țara Codrului
FOTO/VIDEO. Un copil din Satu Mare, viitorul Dumitru Fărcaș. Cel mai bun taragotist din România

Închide