FOTOREPORTAJ PresaSM, de la Cernobîl. Inclusiv județul Satu Mare a fost afectat


O echipă a cotidianului PresaSM.ro a vizitat ruinele centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), la peste trei decenii de ani de la mare catastrofă nucleară. Mai exact, au fost în orașul Prîpeat, aflat la circa patru kilometri de reactorul nr. 4 – denumit V.I. Lenin – cel care a explodat în data de 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea. Toți locuitorii permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos.

Satu Mare, afectat de radiații

Imediat după explozie s-au degajat emisii puternic radioactive. Primul nor s-a ridicat la peste 1.500 metri înălţime şi s-a deplasat spre ţările nordice. De altfel, Suedia este cea care a dat alarma pe data de 27 aprilie. A doua zi. Al doilea nor radioactiv s-a deplasat după câteva zile spre sudul Germaniei, Austria, Nordul Italiei. Al treilea nor a cuprins şi România. Dar nu noi am fost cel mai puternic afectaţi.

După explozia de la Cernobîl, cele mai multe decese, cauzate de leucemie, la copiii cu vârsta de până la 14 ani, au fost înregistrate în judeţele Satu Mare, Botoşani şi Olt.

Am vizitat orașul Prîpeat, cel mai apropiat de reactorul nr. 4

Orașul Prîpeat a fost casă pentru lucrători ai Centralei Atomoelectrice Cernobîl. A fost părăsit după accidentul nuclear de la Cernobîl în anul 1986. A avut o populație de aproximativ 50.000 locuitori.

Chiar dacă orașul este în principal nelocuit, câțiva oameni trăiesc încă acolo. Casele ocupate nu sunt diferite față de cele nelocuite, însă pe ele se află scrieri care declară că ”proprietarul acestei case trăiește aici”. De asemenea, lucrători în patrulă și personalul administrativ al zonei de alienație sunt staționați în oraș pentru paza temporară.

 Fii primul care comentează! despre "FOTOREPORTAJ PresaSM, de la Cernobîl. Inclusiv județul Satu Mare a fost afectat"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.