FOTO/VIDEO. Aparat ultraperformant pentru salvarea sătmărenilor. Donația Primăriei

Spitalul Județean a primit din partea Primăriei Satu Mare un ecograf cardiac Doppler. Aparatul îi va ajuta pe medicii cardiologi îi diagnosticarea mai rapidă a bolilor cardiovasculare, asta într-un județ care se află în topul național atunci când vorbim de mortalitate cauzată de boli ale inimii. 

Spitalul Județean a primit, cu titlu de donație, din partea Primăriei Satu Mare un ecograf cardiac Doppler.  Aparatul a costat 370.000 lei, iar primarul  municipiului spune că se mai pregătește încă o donație, de data aceasta pentru secția de urologice.

“Am răspus unei solicitări venite din partea Spitalului Județean și am zis că este de datoria noastră să ajutăm. Urmează să achiziționăm și un aparat pentru urologie, în valoare de 305.000 lei,” a declarat primarul Kereskényi Gábor care a vorbit și despre importanța unor servicii medicale de calitate, care să prevină turismul medical în râdul sătmărenilor, mai ales având în vedere incidența crescută a bolilor cardiovasculare la noi în județ.

“Multumesc domnului primar, Primăriei Satu Mare și echipei de pe Secția de cardiologie, întinerită. Avem în Satu Mare o cazuistică mare pe bolile cardiovasculare. De aceea este importantă această donație,” a spus managerul SJU, Adrian Marc.

Și președintele Consiliului Județean spune că instituția pregătește noi proiecte pentru sistemul de sănătate sătmărean și speră ca Primăria să fie în continuare un partener în eforturile de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite sătmărenilor.

“Venim cu noi proiecte pentru spital. În șase luni putem avea contractul semnat pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe. La începutul anului 2020 sperăm să se vadă deja rezultatele. Sperăm ca Primaria Satu Mare să-și păstreze acest bun obicei și să sprijine și alte secții,” a declarat președintele CJ, Pataki Csaba.

O șansă în plus pentru pacienții care suferă de boli ale inimii

Aparatul este considerat drept unul dintre instrumentele performante în diagnosticarea bolilor cardiovasculare. Folosind ultrasunete, aparatul poate oferi imagini precise ale mușchiului inimii, a camerelor și structurilor din interiorul acesteia, cum ar fi valvele sau alte formațiuni.

“Aș vrea să subliniez incidența crescută a bolilor cardiovasculare. Aparatul nou aduce un plus în investigarea și diagnosticarea promptă a afecțiunilor,” a spus despre noul aparat Kurtinecz Melinda, șefa secției de cardiologie. “Am avut anul trecut circa 2000 de pacienți internați pe secție.”

Pacienții cardiaci vor avea o șansă în plus, mai ales că, spre deosebire de alte forme de investigare ecograful nu implică radiații, iar analizele nu presupun nicio pregătire specifică prealabilă pentru pacient. Se poate bea și mânca înainte de ecograf, iar pentru pacienții care au suferit un infarct, aparatul permite medicilor să vadă cât de bine funcționează inima.

Investigația cu ecograful durează între 15 și 60 de minute, în funcție de claritatea imaginii și numărul de măsurători realizate.

Satu Mare, primul loc la decese prin boli cardiovasculare

În repetate studii ale Institutului Național de Statistică, Satu Mare s-a aflat pe primul loc în țară fiind județul cu cea mai mică speranță de viață. Analiza legată de cauzele deceselor a scos la iveală faptul că cele mai multe decese au fost cauzate de boli cardiovasculare, iar cei mai afectați sunt bărbații.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Aparat ultraperformant pentru salvarea sătmărenilor. Donația Primăriei"

  1. satmarean | martie 19, 2019 at 11:31 |

    Foarte bine a făcut primăria! Oricum, a cumpărat aparatul din banii noștri, ai sătmărenilor.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Adrian Marc, donație, Kereskenyi Gabor, Pataki Csaba, Primăria Satu Mare
HARTĂ. Lucrări de anvergură în Cartierele Micro 14 și 15 și Carpați. Lista străzilor afectate

Închide