FOTO/VIDEO. DEZASTRU. Sâmbra Oilor, invadată de chinezării. Tradiția nu mai are loc!

Sâmbra Oilor a fost mai invadată ca niciodată de chinezării. Marfă de o calitate îndoielnică. Meșterii populari autentici din zonă, care pot fi numărați pe degetele unei singure mâini, s-au plâns că organizatorii au dat drumul la tot felul de comercianți ambulanți, cu marfă de o calitate cel puțin dubioasă.

Anica Mare, din comuna Bixad, şi-a câştigat apelativul de „Mama Păpuşilor din Oaş“ datorită îndeletnicirii pe care o practică aproape obsesiv de 20 de ani. Talentul ei este să acopere figurine mici din plastic în mini-costume populare tradiţionale din zona Oaşului. Estimează că a îmbrăcat, în cele două decenii de activitate, peste de 3.000 de păpuşi.

Acum se plânge că autoritățile nu mai mișcă un deget pentru a proteja cultura tradițională. De aceiași părere sunt și meșterii populari din Maramureș.

În schimb, tarabiștii cu marfă din Turcia sau China au umplut până la refuz dealurile de la Huta Certeze – Moișeni. Este o victorie a kitsch-ului de import asupra meșterilor populari. Care sunt împinși spre falia uitării, cu largul concurs al autorităților.

Oamenii cer limitarea drastică a acestor kitsch-uri și scoaterea în față a meșteșugului popular. În definitiv suntem la Sâmbra Oilor, nu la Sâmbra Kitsch-ului.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. DEZASTRU. Sâmbra Oilor, invadată de chinezării. Tradiția nu mai are loc!"

  1. Deci pentru meșterii adevărați n-a fost loc decât pe jos? nici măcar niște mese????ORIBIL!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Sâmbra Oilor
FOTO/VIDEO. Minunata lume de la Huta Certeze. Sărbătoare la Sâmbra Oilor

Închide