FOTO/VIDEO. Greva la Electrolux continuă. Scrisoare către suedezi. Muncitorii români cer să fie respectați

Salariații Electrolux continuă greva. Pentru a patra zi consecutiv, liderii de sindicat și angajații companiei suedeze și-au dat întâlnire în parcarea fabricii. Sindicaliștii i-au îndemnat pe muncitori să nu se dea bătuți și să dea dovadă de solidaritate. O scrisoare va fi trimisă autorităților scandinave și conducerii suedeze a companiei, pentru a descrie solicitările muncitorilor și stadiul negocierilor. 

Greva continuă la Electrolux. Angajații și liderii de sindicat și-au început dimineața în fața fabricii solicitând majorarea salariilor.

Liderii de sindicat i-au îndemnat pe salariați să nu se dea bătuți, să dea dovadă de solidaritate și răbdare și i-au asigurat că se bucură de susținerea mișcării sindicale.

Scrisoare către suedezi: Muncitorii români cer să fie respectați

Sindicatele au dat citire și scrisorii pe care vor să o trimită suedezilor. În ea se specifică faptul că salariații au cerut trei euro în plus pe zi, o ofertă care nu a fost acceptată de conducerea de la Satu Mare. Sindicaliștii au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că salariul pe care îl primesc angajații nu permite un trai decent. În plus, ei au precizat că tot ce vor salariații este să fie respectați pentru munca pe care o depun.

Scrisoarea, semnată de liderul Cartel Afla Bogdan Hossu, va fi transmis suedezilor din conducerea companiei.

Greviștii au solicitat, din nou, demiterea conducerii fabricii.

Practic, muncitorii au cerut echivalentul a trei euro pe zi. Oferta care a venit din partea conducerii (1 euro/zi/muncitor), spun sindicatele, nu doar ca a fost mult mai mică, ci promite sporuri condiționate de o prezență de 100%, care ar fi însemnat că muncitorii nu putea lipsi nici măcar în timpul concediului medical.

Sindicaliștii spun “NU” politizării mișcării de stradă

În ceea ce privește o eventuală prezență a politicienilor la grevă, sindicaliștii au spus că parlamentarii nu au ce căuta la mișcările de stradă.

“Să stea în parlament și să facă legi bune pentru români,” au spus liderii de sindicat.

Sindicaliștii au tras și un semnal de avertizare cu privire la o eventuală politizare a grevei, în particular și a mișcării sindicale, în general.

Colegii din țară, alături de greviști

Ieri, sindicaliști din alte județe ale țării au fost alături de grevști și le-au transmis mesaje de încurajare. Angajații au fost lăudați pentru curajul de care dau dovadă, dar și pentru faptul că sunt un exemplu și pentru ceilalți muncitori din țară, care se confruntă cu probleme similare. Astăzi, au fost din nou alături de ei.

Colegii din țară ai sindicaliștilor au precizat și faptul că cei din conducere ar trebui să fie preocupați de salarizarea muncitorilor, care ar trebui să fie una corespunzătoare pentru asigurarea unui trai decent.

“Din aceste sume, noi, dragi colegi, trebuie să ne plătim facturile. Nu este mult ceea ce dumneavoastră ați cerut,” a spus unul dintre liderii invitați la Satu Mare. “Țineți aproape de liderii voștri.”

Liderul de sindicat a spus că se gândește inclusiv la forme extreme de protest.  Liderul a mai spus și că descrieri ale modului în care se derulează negocierile vor fi trimise către ambasada Suediei și cancelariile din Regat.


Citește și:

Grevă la Electrolux: Sindicaliștii din țară, alături de sătmăreni

Greva la Electrolux continuă. Sute de angajați în stradă

Prima zi de grevă la Electrolux. Care este mesajul sindicaliștilor


Sindicaliștii spun că nu se pot face concesii. Propunerea pe care au prezentat-o conducerii companiei prevede acordarea a doi lei în plus pe oră.

Greva pe termen nelimitat a debutat luni, după ce sindicaliștii și conducerea din Satu Mare a companiei suedeze nu au reușit să ajungă la un compromis.

Grevă la Electrolux. Scrisoare către suedezi

Muncitorii care au fost prezenți luni dimineața în fața unității de producție au spus că doresc să fie respectați pentru munca pe care o depun. Ei au argumentat că salariul pe care îl au, în condițiile creșterii inflației și a majorărilor de prețuri, nu este suficient pentru a asigura o viață decentă. Salariații s-au declarat revoltați de faptul că chiar și după zece ani de muncă pentru companie, venitul lor nu depășește 1.700 – 1.800 lei.

Venitul nu a fost singura nemulțumire a muncitorilor. Ei s-au plâns și de condițiile de muncă. În acest sens, sindicaliștii au promis că memoriul în care sunt descrise condițiile de la Satu Mare va fi trimis către conducerea suedeză a fabricii. Iar muncitorii au solicitat demiterea conducerii.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Greva la Electrolux continuă. Scrisoare către suedezi. Muncitorii români cer să fie respectați"

  1. Sa speram ca muncitorii vor rezista sa continuie cu greva. Un exemplu de urmat este cel al francezilor care nu au dat inapoi de un centimetru. Desi, nu sunt de acord cu violentele aparute in Paris, se pare ca doar asa ne vor asculta fortele politice.

    #Rezist

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
FOTO/VIDEO. Un nume uriaș al Electrolux, alături de greviști. Impresionat de situația muncitorilor

Închide