Ultima oferta a conducerii, pe care sindicatul nu a acceptat-o, …

Comment on FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, săptămâna a treia: Cont de solidaritate pentru greviști by Una.

Ultima oferta a conducerii, pe care sindicatul nu a acceptat-o, era marire 7,5 % si bonus de prezenta 150 de lei si o asigurare medicala privata de 40 de lei lunar. Sigur, banii astia, 40 de lei, nu le intra in buzunar, dar la sfarsit de an pot face niste analize fara sa le mai plateasca din buzunar.
7,5% din 1700 inseamna 127,5 lei. S-ar fi ajuns la 1827,5 lei. Pe langa asta, in unele sectoare, sunt sporuri pentru conditiile de lucru.
Se mai dau tichete de masa de 15 lei, tichete de vacanta, al 13-lea salariu, ajutor pentru nastere, deces etc.
Sindicatul a cerut o crestere de 600 lei brut in suma fixa pentru muncitori. Asta ar veni peste 300 lei net, adica o crestere de 20% pentru muncitori. Ce companie si-ar permite o asa crestere brusca, intr-un an?
Pentru TESA, sindicatul a cerut o marire de 15%, dar nu au avut nici un fel de consultari cu TESA – sunt multi membrii de sindicat – sa afle care sunt cererile lor.
Si sa nu uitam ca la Electrolux sunt doar 2 schimburi, deci nu se lucreaza noaptea.
Credeti ca nu au studiat piata muncii, cei de la Electrolux. Toate salariile sunt in functie de ce e pe piata la ora actuala. Patronii au tot dreptul sa spuna „atat pot sa platesc. daca nu va convine, mergeti altundeva”, fiinca stiu ca nu se plateste mai bine, raportat la conditiile de munca, locatia fabricii etc.
Daca se face mars, atunci sa manifestati nu doar fata de o companie, ci fata de toate guvernele de pana acum, inclusiv fata de cel de acum, care au adus tara in situatia de azi. De asta aveti salarii mici, fiinca asta e piata fortei de munca din cauza conducerilor de pana acum. Si nu uitati ca in Muntenia si Moldova sunt salarii chiar mai mici.
Deci faceti asa manifestatie. Atunci vor veni si altii, pentru asa cauze. Dar nu pentru o cauza particulara, pentru un razboi al orgoliilor intre liderii de sindicat si conducerea unei fabrici.

Recent Comments by Una

Șefii Electrolux ar putea muta producția din Satu Mare în Polonia/Italia
Pierdeti din vedere un aspect. In Polonia, Ungaria si Italia au linii de productie robotizate, cu multe procese automatizate, pentru care nu prea au nevoie de oameni. Isi recalibreaza masinile, adapteaza robotii pentru mai multe unitati si nu trebuie sa angajeze altii. Per ansamblu, s-ar putea sa le iasa mai ieftin asa.
Citește articolul precedent:
VIDEO. Drumul Careiului, în beznă totală din nou. Circulația rutieră, haotică

Închide