FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 12: Angajații se pregătesc pentru marșul “vestelor albastre”

Cei peste 400 de angajați ai Electrolux, aflați în grevă de 12 zile, spun în continuare că nu vor ceda și vor continua protestul până vor primi salarii majorate. În ciuda dificultăților cu care se confruntă, greviștii sunt deciși să nu reia activitatea de producție, și asta pentru că își doresc un venit care să le poată asigura un trai decent. 

Angajații Electrolux Satu Mare, aflați în grevă de mai bine de două săptămâni, își vor continua protestul până când conducerea fabricii nu va accepta majorările salariale solicitate.

Liderii de sindicat i-au întrebat în repetate rânduri pe angajați dacă vor să continue greva. Aceștia au răspuns la unison că nu vor ceda.

Sindicaliștii au încercat să le ridice moralul greviștilor și le-a reamintit că nu este nici prima și nici cea mai lungă grevă de la Electrolux.

“Până la urmă vor sta de vorbă cu noi. Problema nu este doar salariul, ci că în ultima perioadă a fost haos în organizare, cum au vorbim maiștrii cu noi,” le-a spus municitorilor Sorin Faur, liderul sindicatului liber Samus, care a precizat și că trebuie rezolvată și “problema normelor crescute peste noapte”.

Greviștii au continuat să solicite demisia conducerii fabricii din Satu Mare.

Apeluri de solidaritate au venit și din partea liderilor Cartel Alfa din alte județe ale țării, care și-au exprimat sprijinul pentru acțiunea de la Satu Mare.

Marius Gânţă, preşedintele Biroului Teritorial Satu Mare al Sindicatului Poliţiştilor, a vorbit și el muncitorilor, alăturându-se demersului greviștilor. Gânță a spus că și membrii sindicatului pe care îl reprezintă sunt alături de angajații aflați în grevă și a făcut apel la unitate.

Ieri, printr-o scrisoare transmisă sindicaliștilor sătmăreni, reprezentanți ai Cartel Alfa Caraș-Severin au solicitat deschiderea unui cont de solidaritate, pentru a-i ajuta pe muncitorii care nu și-au primit salariile. Cei din Caraș au fost și primii care au promis donații, 500 din partea sindicatului și 200 din partea șefului organizației județene.

Sindicaliștii au făcut apel la sătmăreni, dar și la cei care susțin greva, să facă donații pentru greviști. Contul va fi anunțat de cei de la Cartel Alfa.

Vasile Dârle a spus că deja au început să intre bani în contul de solidaritate, iar vineri va prezenta muncitorilor un extras de cont.

Liderii de sindicat sătmăreni au tras și ei un semnal de alarmă cu privire la faptul că unii greviști se descurcă tot mai greu, având în vedere că ambii soți lucrează la Electrolux. Cei din Caraș-Severin au subliniat că aceste familii sunt și primele care ar trebui să beneficieze de ajutor din partea sindicatului.

Marșul “vestelor albastre” la Satu Mare

Joi, liderii de sindicat și greviștii se pregătesc pentru un marș de solidaritate la care și-a anunțat prezența inclusiv președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Și sindicaliști din alte județe au promis să vină la Satu Mare pentru a-și arăta solidaritatea cu angajații Electrolux aflați în grevă.

Mai mult, sindicaliștii au vorbit despre declanșarea unei mișcării a “vestelor albastre”, culoarea Cartel Alfa, inspirat de “vestele galbene” din Franța.

Mișcarea din Franța este una de protest civic, nu are lideri declarați, iar cei care au aderat mișcării spun că luptă pentru justiție socială. Numele mișcării vine de la vestele pe care șoferii sunt obligați să le poate pentru a fi vizibili pe carosabil. Inițial, protestul, care și acum este aproape în întregime coordonat pe rețelele de socializare, a început de la scumpirea prețului carburanților.

Ulterior mișcarea a devenit mai amplă luptând împotriva actualului regim de fiscal. Protestatarii sunt nemulțumiți de taxele impuse de stat și de puterea tot mai mică de cumpărare. Acestea sunt doar câteva dintre revendicări, pe paginile de socializare, protestatarii spun că doresc să lupte pentru o societate mai corectă din punct de vedere al distribuției averii și resurselor.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, ziua 12: Angajații se pregătesc pentru marșul “vestelor albastre”"

  1. satmarean | martie 19, 2019 at 19:21 |

    La ce oră începe marșul și care e traseul? sper să li se alăture cât mai mulți sătmăreni! Jos sclavia, în România!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
FOTO/VIDEO. Grevă la Electrolux, săptămâna a treia: Cont de solidaritate pentru greviști

Închide