FOTO/VIDEO. Obiectiv turistic admirat și de sătmăreni, amenințat cu dispariția

Gradina Botanica “Vasile Fati” din Jibou este amenințată cu dispariția din cauza lipsei de fonduri. Nu cu mult timp în urmă, la grădina botanică a fost organizat un eveniment menit să tragă un semnal de alarmă, iar angajații s-au văzut nevoiți să pună bazele unei asociații pentru a putea strânge sumele de bani necesare menținerii grădinii printre principalele obiective turistice din Sălaj. 

Centrul de Cercetări Biologice Gradina Botanica “Vasile Fati” sau cum îi spun turiștii, Grădina Botanică din Jibou este printre cele mai vizitate obiective turistice din județul vecin. Doar că, la fel ca multe alte instituții, și centrul de cercetare se confruntă cu probleme financiare. Un eveniment organizat la începutul lunii trecute a avut menirea de a trage un semnal de alarmă. Fără fonduri, grădina riscă dispariția. Un prim apel a fost făcut la turiști, invitați să includă grădina pe lista destinațiilor turistice de la final de săptămână.

” Lăsând ideea de joc deoparte, treaba e foarte serioasă. Grădina trece printr-o perioadă mai grea din punct de vedere financiar, iar oamenii faini din staff-ul ei fac ca aceasta să impresioneze în continuare prin peisaje, serele cu plante exotice, complexul acvaristic și parcul zoo. Hai să arătăm că dorim să rămână frumoasă și să se dezvolte mai departe, participând la eveniment și donând. Ce mod mai bun să ajuți, dacă nu petrecând o zi în natură, cu muzică live, mâncare bună, oameni prietenoși și vibe bun?,” se arăta în anunțul evenimentului care a avut loc la acest final de săptămână.

Grădina, îndrăgită mai ales de cei mici, lăsată fără bani tocmai de ministerul Educației

Potrivit jurnaliștilor de la Graiul Sălajului, ministerul Educației a continuat an de an să reducă bugetul grădinii botanice, cu aproximativ 25%. Centrul a ajuns la limita supraviețuirii, iar autoritățile centrale au o soluție prea puțin viabilă, Grădina Botanică ar trebui să se autofinanțeze, un lucru tot mai greu de făcut având în vedere faptul că, pentru a atrage turiști, este nevoie de investiții continue.

Autoritățile locale finanțează instituția, dar conducerea instituției ar dori o mai mare implicare și din partea autorităților județene, mai ales că obiectivul turistic este unul dintre cele mai căutat și cele mai lăudate din Sălaj.

Dar până la urmă nimic nu se compară cu susținerea care poate veni din partea publicului. Cei de la Graiul Sălajului spun că angajații au și deschis o asociație prin care să strângă fondurile de care au nevoie.

Turiștii, încântați de peisaj, dar vor modernizări și noi atracții

Turiștii care au vizitat Grădina Botanică din Jibou spun că este locul ideal pentru a petrece timpul liber alături de familie. Cupolele geodezice impresionează chiar și după atâția ani, sau cum a comentat un copil pe pagina de Facebook a grădinii: “Sunt ca și alea din Jurassic Park”.

“Un loc frumos în natură, perfect de explorat pentru copii și adulți în egala măsură. Ne-au plăcut iazurile cu nuferi, foarte frumos amenajate, peștișorii, acvariile, serele, țestoasele,” a spus o altă turistă care, în schimb, a remarcat și necesitatea acută a unor investiții care să aducă grădina în secolul prezent. “Mare părere de rău pentru clădirea istorică ce se degradează rapid, precum și pentru alte zone ale grădinii care merita mai multă <<atenție>>.”

Dincolo de peisajul mirific, turiștii își doresc mai multe investiții, iar modernizările cel mai probabil i-ar face să revină în vizită.

“Pentru 2018 este modestă. Încă sunt spectaculoase cele două cupole geodezice. Admirabil a fost proiectată arhitectura spațiului. Acum, pentru un vizitator serele sunt sărace și plantele modest expuse. In ansamblu mi-a plăcut mult din ce-am vizitat, dar a fost prea puțin față de informațiile emblematice. Foarte frumoasă, înflorită, diversă, bine expusă, relaxantă este toată zona exterioară. Excelentă zona cu trandafiri!Bine că existați! Bine că vă păstrați anvergura!,” este mesajul unui alt turist.

Iar conducerea Grădinii Botanice din Jibou știe bine că pentru ca să mențină fluxul de turiști, este nevoie de noi și noi atracții. Chiar și în lipsa fondurilor, scriu cei de la Graiul Sălajului, angajații au planuri mari. Un țarc cu zimbrii ar putea fi noua atracții, dar la banii actuali nici nu se poate punte problema.

Dificultățile financiare sunt doar o parte a problemei. Alta ține de resursa umană, exact ceea ce au remarcat și turiștii. Sunt prea puțini angajați pentru ca întreaga zonă să beneficieze de atenția cuvenită.

Din capitolul în alte țări se poate

La aproape 200 de km de Jibou, peste graniță, tot un obiectiv turistic din vremea comunismului, a devenit un exemplu de regenerare. Grădina Zoologică din Níregyháza, situată într-una dintre cele mai sărace zone ale Ungariei, a devenit și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țara vecină. Milioane de turiști îi trec pragul, iar grădina se poate lăuda cu premii internaționale, atât la capitolul turistic, cât și la cel de conservare.

Investițiile se ridică la miliarde de forinți, bani veniți în mare parte de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Dezvoltare. În 2008, Grădina Zoologică, cu susținerea autorităților de la Budapesta, care au decretat turismul o prioritate națională, a ajutat la atragerea a 1.6 miliarde de forinți pentru trei obiective investiționale, printre care Piramida Verde, Oceanariul și Calea lui Tarzan.

Astăzi, Grădina Zoologică de la Níregyháza numără circa 5000 de animale, din 500 de specii, pe o suprafață de 30 de hectare, pe care este reprezentat fiecare continent.

Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO. Obiectiv turistic admirat și de sătmăreni, amenințat cu dispariția"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Jibou, Sălaj
VIDEO. Furtunile și grindina au făcut ravagii în județele vecine. Încă se inventariază pagublele

Închide