FOTO/VIDEO. Statuia ”celui mai mare maghiar”, dezvelită în centrul Sătmarului

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Satu Mare: A fost dezvelită statuia reformistului  István Széchenyi.

Peste o mie de persoane au fost prezente la ceremonia centrală dedicată ”Zilei Maghiarilor de Pretutindeni” din municipiul Satu Mare, care a avut loc în Piața Libertății. Printre ei s-au aflat și Kelemen Hunor – preşedintele național al UDMR, Kereskenyi Gabor – primarul municipiului Satu Mare, Zakonyi Botond – ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Concret, aici a avut loc ceremonia de dezvelire a statuii lui Szechenyi Istvan, considerat ”cel mai mare ungur” de revoluționarul maghiar Kossuth Lajos. István Széchenyi, conte de Szécheny (n. 21 septembrie 1791, Viena, Imperiul Habsburgic – d. 8 aprilie 1860, Döbling, Austria) a fost un politician, scriitor, polihistor, economist, ministru al transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth „cel mai mare ungur”, unul dintre cei mai importanți reformiști maghiari.

Evenimentul a început prin intonarea imnului Ungariei urmată de o scurtă alocuțiune menită să atragă atenția asupra reformelor promovate de contele Szechenyi.

Prin ideile, activitatea și influența sa a fost creatorul noii Ungarii moderne. Este unul dintre cele mai distincte și importanțe personaje ale politicii maghiare, deoarece a reformat economia, transportul, politica externă și sportul maghiar. Numeroase instituții au fost fondate de el și poartă numele acestuia.

”Satu Mare are numeroase  legături cu Széchenyi István. Liderii perioadei de reformă au fost bine primiţi şi au devenit populari în această regiune, unde ideile lor au prins contur și unde au găsit parteneri de încredere– printre care și pe Kölcsey Ferenc. Adunarea Națională din 1825 nu a făcut prea multe progrese în domeniul reformei, însă atunci a devenit cunoscut la nivel național contele Széchenyi István, cu donația făcută în favoarea Academiei. Comitatul Sătmarului a ascultat cu entuziasm raportul reprezentanților săi referitor la inițiativa generoasă, iar dintre ei, contele Károlyi György, a fost primul care, prin donaţia sa, s-a alăturat cauzei Academiei”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.1 Comment on "FOTO/VIDEO. Statuia ”celui mai mare maghiar”, dezvelită în centrul Sătmarului"

  1. IIsus Hristos la a doua venire | martie 18, 2018 at 21:36 |

    ce frumoooos… ce betiesig , anu viitor Avram Iancu si Cuza Voda vor fi dezveliti in BUdapesta in fata parlamentului.. eh , asa onoare mai rar pe noi.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Ziua maghiarilor de pretutindeni
FOTO/VIDEO. Peste o mie de maghiari s-au adunat în centrul Sătmarului, alături de liderii UDMR

Închide