FOTO/VIDEO. Un nou caz revoltător în Maramureș. Reacția lui Dan Barna

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal au făcut publice mai multe fotografii din care reiese că la Spitalul Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș persoane cu dizabilități sunt închise în cuști. Altele au fost legate cu cămăși și fâșii din cârpe de paturi. Aflat într-o vizită la Satu Mare și întrebat despre cazul de la Sighet, președintele USR Dan Barna a solicitat intervenția Avocatului Poporului.

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal au făcut publice mai multe fotografii din care reiese că la Spitalul Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș persoane cu dizabilități sunt închise în cuști. Altele au fost legate cu cămăși și fâșii din cârpe de paturi.

“Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează un apel urgent la acțiune, urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș. Situațiile observate de CRJ și Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului”, se arată în comunicatul Centrului.

Centrul a făcut și o analiză scurtă a ceea ce au văzut în interiorul instituției.

La CRRPH Sighetu Marmației  (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30:

 • Opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
 • Trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
 • Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
 • Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
 • Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

La Secția de Psihiatrie I ”Bărbați” Sighetu Marmației:

  • Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
  • Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
  • Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
  • Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
  • Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
  • Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

Sătmărenii l-au întrebat pe Barna despre incident

Dan Barna, prezent la Satu Mare, a cerut intervenția Avocatului Poporului.

“Iată că avem un nou caz dureros, situația de la Sighetu Marmației, unde persoane cu dizabilități sunt ținute la limita torturii, sunt ținute în condiții subumane, aș putea spune și toate acestea se întâmplă fără ca autoritățile statului să fi avut habar de așa ceva. Îi cer Avocatului Poporului să se autosesizeze și să înceapă o anchetă pentru ca cei responsabili să răspundă. Nu mai putem accepta ca instituțiile statului să privească cu nepăsare și ignorață drame revoltătoare”, a spus Dan Barna aflat într-o vizită la Satu Mare.

Ministrul Sănătății pregătește o vizită

Spitalul a răspuns după articolele apărute în presă vorbind doar despre faptul că a încheiat un contract comodat pentru fosta secție de Dermatologie.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat că era deja programată o vizită la unitatea medicală din Sighet.

Maramureșul este în centrul unui alt scandal, după ce percheziții ale DIICOT au scos la iveală faptul că mai mulți tineri cetățeni germani au fost abuzați tocmai de cei în grija cărora au fost lăsați.

1 Comment on "FOTO/VIDEO. Un nou caz revoltător în Maramureș. Reacția lui Dan Barna"

 1. Eu greu că năpăstuiții ăștia. Și în majoritatea cazurilor NU este vina lor! Nici statul ăsta minunat nu prea se grăbește să-i recupereze cât de cât. Adică să le ofere o șansă măcare să trăiască apropape normal. Adică să fie utili societății nu o povară ca acum. Știu de ce spun asta. Cum se diagnostizează unul cu probleme de acest fel, zbang! le prescrie medicul tot felul de medicamente care îi transformă pe ăștia zombi de mic copil. Iar mai încolo dacă nu mai iau medicamentele normal fac criză fiind obișnuiți (sevraj). Șanse 0 pentru ei! Dacă cumva pleacă afară peste o vreme auzim după aia despre cei plecați că ce au făcut și ne mirăm. Un ultim caz concret despre care știu e al unui băiat care nici bac-ul nu a putut da la noi și acum e student la IT în Suedia și ca student deja acolo lucrează. A dus și părinții cu el afară și îi întreține în Suedia !!!!! Țară foarte scumpă!! Noi de ce nu puteam să-l păstrăm ???? Acolo de ce se poate????
  PS. Știind de unde provine doamna ministru al sănătății eu nu cred, nu-mi vine să cred că nu știa. După mine face pe ne znaiu. Se poartă printre politicieni. Problema e că astfel de situații sunt poate cu zecile în fiecare județ. Până nu se află până atunci e bine.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Maramureș
VIDEO. Haos pe DN1C SM-MM. Mai multe accidente evitate în ultima clipă

Închide