Gafă sau sfidare?! Bust al unui poet român, dezvelit fără simboluri românești, doar maghiare

Gafă sau sfidare la dezvelirea grupului statuar comun al scriitorilor Ady Endre și Ottilia Marchiș de la Carei?! Organizatorii – o serie de fundații culturale locale – nu au simțit nevoia să pună și simbolurile românești, precum drapelul României, ci doar drapelul Ungariei.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie 2017, începând cu ora 15.00. Gestul sau gafa a fost cu atât mai mare cu cât la eveniment au participat subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, deputații Kelemen Hunor, Erdei Istvan și Magyar Lorand, senatorul Turos Lorand, alături de primarul Careiului, Kovacs Eugen. Nimeni alții decât reprezentanții statului român. 

În aceste condiții este de neînțeles de ce organizatorii au produs o astfel de gafă organizatorică, pe care unele minți mai înfierbântate ar putea cu ușurință să o interpreteze precum o sfidare la adresa comunității românești. Cu atât mai mult cu cât a fost dezvelită și statuia unui scriitor român.

Realizarea grupului statuar Ady Endre și Otilia Marchiș este semnată de către artistul Biro Lajos din Mateszalka și a fost finanțată de către Consiliul Local al Municipiului Carei. Bronzul necesar a fost asigurat de către omul de afaceri careian Marius Mold.

Cu toată gafa organizatorilor, primarul Kovacs Eugen a făcut apel la o bună conviețuire și a recunoscut chiar în timpul discursului anumite scăpări de organizare ale persoanelor care s-au ocupat de aceste activități.

”Amplasarea grupului statuar se justifică ca un omagiu adus lui Ady Endre și Otilia Marchiș, doi reprezentanți de marcă ai culturii din această regiune, două personalități ale lumii literare și jurnalistice, între care a existat o strânsă relație de prietenie. (…) Probabil că unora le va lipsi din această alăturare un alt personaj prieten cu cei doi, cunoscutul pictor Aurel Popp, dar sper să vină vremea să ridicăm și pentru el o statuie în centrul istoric al Careiului”, a declarat Eugen Kovacs.

Otilia Marchiș (1873-1951), fiica protopopului unit George Marchiș, a trăit o perioadă la Carei. A fost o cunoscută publicistă, scriitoare și critic de artă. După efectuarea studiilor liceale la Carei, a trăit în Ungaria, Germania, Bosnia și Franța. La Paris a devenit secretara literară a cunoscutului scriitor Anatole France. Între Ady Endre și Otilia Marchiș a existat o legătură puternică, bazată pe prietenie, respect și devotament, fapt care i-a inspirat pe fiecare dintre ei să își dezvolte personalitate artistică.


P.S: Rugăm cititorii să nu interpreteze într-o manieră negativă acest material. Dar considerăm că gestul de sâmbătă este intolerabil pentru orice națiune de pe mapamond. Cu atât mai mult cu cât are loc într-o zonă cu sensibilități naționale. Alimentarea lor nu face decât să tensioneze și mai mult situația. PresaSM îndeamnă la toleranță, responsabilitate și mult calm. 1 Comment on "Gafă sau sfidare?! Bust al unui poet român, dezvelit fără simboluri românești, doar maghiare"

  1. nu e gafă e clar nerespectarea legii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Carei
FOTO. Conviețuire interetnică la Carei. Scriitori români și maghiari, grup statuar comun

Închide