HAOS! Autoritățile bagă cetățenii în ceață. Prefectul: Trebuie declarație!

Saga zonei metropolitane continuă, după ce Primăria Satu Mare a publicat pe pagina sa de Facebook o explicație venită din partea Departamentului pentru Situații de Urgență care includea în zona metropolitană și localitățile aflate la 30 de kilometri distanță de municipii. Prefectul județului spune că situația nu este aplicabilă, iar cei care au treabă prin oraș, tot trebuie să aibă la ei declarația pe propria răspundere. 

Haosul legislativ cu privire la măsurile aplicabile în starea de alertă se resimte și la nivel județean. După ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că zona metropolitană include localități aflate și la 30 de km de municipii, Primăria municipiului Satu Mare a publicat pe pagina sa de Facebook o adresă a Departamentului pentru Situații de Urgență care explica același lucru.

Prefectul județului Satu Mare spune că măsura nu se aplică și la noi, asta după ce instituția a precizat și faptul că zona metropolitană a Sătmarului, care figurează ca un ONG, are probleme de natură juridică.

„În primul rând, dacă luăm o rază de 30 km de la municipii, adică de la Satu Mare și de la Carei, ne rămâne o zonă foarte mică în care nu se poate circula fără adeverință în afara localității, cum ar fi Hododul, Certeze, am intra chiar până în Ungaria cu această rază de 30 km, iar aceste persoane din zonele neacoperite de aceste zone metropolitane, care de fapt sunt niște soluții generaliste transmise de la București dar care nu au aplicare peste tot în țară, s-ar putea simți discriminați. La urma urmei, cei care au de mers și de venit de la muncă pot să se deplaseze pe baza adeverinței de la angajator, pe baza unei legitimații de la locul de muncă, iar cei care care au motive întemeiate de deplasare pot să o facă pe baza unei declarații pe proprie răspundere scrise o singură dată pentru o perioadă de 30 de zile. Doar cei care nu au motive justificate și care se plimbă degeaba prin județ nu se pot deplasa in afara localității. Noi la Satu Mare ne vom întruni luni pentru a discuta pe marginea acestei informări, dacă o vom pune în aplicare sau nu”, a declarat prefectul Radu Bud pentru www.obiectiv-sm.ro.

În alte județe se poate, încă de astăzi

Probleme cu definirea zonei metropolitane au avut și alte județe, dar acolo autoritățile au găsit soluții pentru ca cei cu domiciliu în zonele limitrofe ale marilor aglomerări urbane să poată ajunge în municipii fără declarații, nu doar atunci când vorbim de angajați.

În județul vecin, Instituția Prefectului a luat decizia de a emite o hotărâre, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, astfel încât să definească clar sunt localitățile ce fac parte din zona metropolitană. Astfel, 46 de unități administrativ teritoriale au fost cuprinse în zona metropolitană, iar autoritățile au precizat că astfel vin în sprijinul celor care muncesc în Zalău, dar și fac zilnic naveta între municipiul reședință de județ și localitatea de domiciliu.2 Comments on "HAOS! Autoritățile bagă cetățenii în ceață. Prefectul: Trebuie declarație!"

  1. Ar fi cazul sa se hotarasca odata, pana la urma va rog sa-mi spuneti daca este sau nu zona metropolitana in satu mare

    View Comment
  2. Nick Taranu. | mai 22, 2020 at 23:32 |

    De ce,atunci cand exista prevederi legale si decizii judecatoresti recente prefectura creaza tensiuni in randul populatiei ?Oare dumnealor sunt mai presus decat legile Romaniei?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Radu Bud
FOTO. Când am putea circula pe Centura Sătmarului. Prefectul cere o mobilizare mai mare

Închide