HORROR. Numai medic legist să nu ajungi. Profesioniști umiliți de sistem

Cu peste 350 de autopsii făcute anul trecut și expertize peste expertize, medicii legiști sătmăreni se plâng că au întârzieri la achiziționarea materialelor necesare desfășurării activității. Nu sunt singurele probleme, legiștii își doresc și actualizarea tarifelor pentru serviciile pe care le oferă. 

Neînțelegeri cu polițiștii și procurorii

Raportul pe 2018 cu privire la activitatea rețelei de medicină legală prezintă o parte din problemele cu care se confruntă medicii legiști. Multe dintre serviciile județene au dificultăți atunci când vine vorba recuperarea banilor datorați de inspectoratele județene, în timp ce alți medici legiști se lovesc de neînțelegeri cu procurorii și polițiștii cu care lucrează. Pentru cele mai multe servicii de medicină legală subfinanțarea pare a fi problema cea mai acută. Personalul este insuficient plătit, sediile sunt de multe ori vechi, iar dotările, chiar și cele impuse prin lege, lipsesc în unele cazuri.

La Constanța, spre exemplu, medicii s-au plâns în raport că nu au spații suficiente, nu au o morgă proprie și nici automobile pentru transportul cadavrelor. În județul vecin, Maramureș, medicii legiști impută polițiștilor o datorie de  335.512 de lei, bani care ar trebui să intre în contul serviciului.

Banii par să fie de departe cea mai mare problemă, una care se resimte și la nivelul schemei de personal. Sporturile mici acordate aparatului de specialitate, inclusiv legiștilor, dar și tarifele mici practicate de serviciile județene, în comparație cu prețurile de pe piață, face ca activitatea de cercetare să nu se desfășoare în parametri normali. Cele mai multe servicii, inclusiv cel de la Satu Mare, se confruntă cu întârzieri în achiziționarea materialelor necesare pentru activitate, iar în Harghita, deși volumul de muncă a crescut, personalul a rămas același.

Nici modul de subordonare al serviciilor județene nu pare să fie unul foarte fericit, cel puțin asta reiese din raport. În mai multe județe din țară sunt probleme cu achizițiile, dar și recuperarea creanțelor, având în vedere relația cu spitalele.

Cele mai multe dintre servicii au solicitat, ca procedură de îmbunătățire urgentă a activității, actualizarea tarifelor, dar și a metodologiei de lucru, inclusiv punerea în acord a legislației din domeniu cu noile prevederi ale codurilor penale și civile.

Ce probleme sunt la Satu Mare

Activitatea Serviciului Județean de Medicină Legală este coordonată – pe hârtie – de cinci medici legiști, Satu Mare fiind peste media națională la numărul de legiști la suta de mii de locuitori. În realitate, vorbim de vreo doi sau trei. Întrucât în 2018 un medic a fost în concediu de creștere al copilului până în septembrie, iar un alt medic a născut în octombrie 2018. De asemenea, un al treilea medic are vârsta de pensionare: 64 ani.

În ceea ce privește activitatea SJML, raportul arată că există întârzieri în ceea ce privește achiziționarea materialelor medicale necesare derulării activității medico-legale.

Există și propuneri pentru îmbunătățirea activității. Cei de la SJML au nevoie de achiziționarea unui autovechiul de teren, de o modificare a tarifelor percepute pentru lucrările medico-legale. Legiștii au nevoie și de condiții de muncă mai bune, arată raportul pentru anul trecut.

“Îmbunătățirea condițiilor de muncă în morga Spitalului Județean II Satu Mare în care își desfășoară activitatea autopsiei și medicii legiști”, se precizează în raport.

Probleme similare și în anii anteriori

Consiliul Superior de Medicină Legală a încercat în repetate rânduri să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă cei din breaslă. Problemele cu achitarea expertizelor solicitate de inspectoratele de poliție, precum și necesitatea actualizarea tarifelor și a investițiilor în baza materială au fost discutate și în anii anteriori, dar au fost ușor trecute cu vederea. Asta chiar dacă, legiștii au avertizat asupra importanței pe care alte state o oferă studiilor și rapoartelor făcute în urma autopsiilor.

Când statul nu știe ce să facă, mai bine privatizează

Ultima propunere legislativă în domeniu a venit chiar în mijlocul scandalului Caracal. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a prezentat un proiect care se liberaliza profesia de medic legist, iar institutele putea fi privatizate. Nici Consiliul Superior de Medicină Legală, nici specialiștii ministerului Sănătății nu au fost consultați cu privire la schimbarea legislativă.

Mai mult, experții au tras un semnal de alarmă că o astfel de măsură contravine interesului public. Consiliul Superior de Medicină Legală a precizat că se opune vehement proiectului, unul care ar posibilitatea de supraviețuire a instituțiilor publice de medicină legală și la capacitatea lor de a reține cei mai buni legiști. Se sublinia atunci că cetățenii, indiferent de posibilitatea materială, trebuie să aibă acces la cei mai buni specialiști din domeniu.

Fii primul care comentează! despre "HORROR. Numai medic legist să nu ajungi. Profesioniști umiliți de sistem"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre medicină legală
RAPORT. Cele mai crunte decese înregistrate la Satu Mare. Ce spun medicii legiști

Închide