În Satu Mare! Screening gratuit pentru copiii născuți prematur!

În cadrul proiectului „Dezvoltarea și testarea programelor eficiente de screening și prevenție ROHU-450” a pornit la drum un program binevenit și gratuit la Satu Mare: diagnosticarea precoce, precum și prevenția agravării bolilor identificate în cazul copiilor născuți prematur.
Cine este copilul născut prematur?
Sarcina fără probleme, normală, are termenul de 40-42 de săptămâni, astfel copilul care se naște înainte de termenul de 36 de săptămâni îl numim copil născut prematur. În general, bebelușii născuți după 24 de săptămâni și care au greutatea de peste 500 de grame sunt capabili de a trăi, însă pot întâmpina diverse probleme grave de dezvoltare și de sănătate.
În categoria prematurilor intră și copiii născuți la termen care au greutatea sub 2500 de grame. Potrivit statisticilor, în România, la fiecare 30 de minute se naște câte un bebeluș prematur, astfel că din 10 copii, unul este prematur.
Prin ce se deosebesc născuții prematur de ceilalți copii?
Cu cât se nasc mai devreme, din cauza dezvoltării insuficiente a organelor interne și al organismului mai slab, aceștia sunt predispuși la diverse boli. Cel mai frecvent simptom, care afectează proporțiile corporale, se poate observa cu ochiul liber. Din cauza dezvoltării doar incipiente a organelor interne, funcționarea acestora este afectată.
Nașterea prematură nu determină doar patologii locomotorii și la nivelul organelor interne, ci pot afecta și dezvoltarea intelectuală a copilului. Mai târziu, acestea se pot manifesta prin dificultăți de învățare. Pe lângă rezultatele școlare slabe, pot să apară și complexe de inferioritate, subaprecierea eului propriu, copilul putând dezvolta tulburări de comportament, precum comportamentul agresiv.
Însă, concretizarea acestor tipuri de problemele, respectiv crearea unui pachet de terapii ne încurajează în ceea ce privește obținerea unor rezultate promițătoare.
De ce au nevoie de ajutor?
Cu cât se nasc mai devreme, din cauza dezvoltării insuficiente a organelor interne și al organismului mai slab, aceștia sunt predispuși la o dezvoltare atipică în unul sau mai multe domenii ale dezvoltării (motor, limbaj, cognitiv, emotional-rațional). Datorită acestui risc crescut pentru dezvoltarea atipică screeningul a acestor copii este foarte important. Prevenția oferă posibilitatea de a monitoriza cu exactitate dezvoltarea acestor copii, respectiv oferă șansa de a beneficia de terapii specifice la nevoie, în cel mai scurt timp posibil.
Cum putem ajuta?
Centrul „Scheffler Janos” are o largă și vastă experiență în tratarea copiilor cu deficiențe de dezvoltare. Programul „Screening-ul copiilor născuți prematur” are ca scop urmărirea dezvoltării copiilor prematuri, sprijinirea și ajutorarea familiilor acestora. Programul analizează gradul de dezvoltare al copiilor, în cadrul a patru categorii de vârsta:
0-1 ani
Screening-ul de bază este reprezentat de screeningul neuro-motor, care în cazul unei simptomatologii relevante se completează cu screening-ul tulburărilor de adaptare şi unul senzorio-motor care, este important deoarece imaturitatea sistemului nervos merge mână în mână cu funcționarea scăzută a unor capacități senzoriale.
1-3 ani:
La aceasta vârstă screening-ul de bază vizează analiza dezvoltării generale (motricitate/limbaj/abilități cognitive) care, în cazul semnalării unor factori de risc, se completează cu screening-ul senzorio-motor şi cu cel al tulburărilor de adaptare.
3-5 ani:
În acest caz se efectuează analiza dezvoltării generale (limbaj/abilități cognitive şi analiza posturală) care se poate completa, dacă este cazul, cu screening-ul senzorio-motor.
5-7 ani:
Screening-ul de bază cuprinde analiza dezvoltării generale (limbaj/abilități cognitive), însă în cazul apariției factorilor de risc acesta se poate completa cu screening-ul senzorio-motor, respectiv logopedic, analiza abilităților școlare şi screening-ul adaptabilității sociale.
Cei interesați se pot adresa pentru screening Centrului „Scheffler Janos”, strada Stefan cel Mare nr. 9, în intervalul orar 08.00-16.00 sau la numărul de telefon 0770-715122, 0361-408872.