Investiția de zeci de milioane de euro care va salva mii de case din județul Satu Mare

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a convocat o nouă şedinţă de prezentare a proiectului ”Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești-Oaș și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară”. Mai exact, se vor reabilita kilometri de diguri și se va reface structura de siguranță a celui mai mare lac din județul Satu Mare. 

Potrivit specialiștilor din cadrul Administraţiei Bazinale Someş-Tisa Cluj, principalele lucrări care vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări de maluri și alte lucrări de apărare de-a lungul râului Tur, a afluenților Talna și Turț.

Prin proiect se estimează protejarea a peste 1.500 locuinţe, 81 de obiective economice, peste 6.700 hectare de teren agricol şi precum şi elemente de infrastructură rutieră şi de cale ferată.

Prefectul a solicitat această întrevedere având în vedere faptul că proiectul este în stadiul de pregătire pentru solicitarea finanţării prin Programul Operațional Infrastructură Mare – axa prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor şi în acest moment poate fi adaptat la nevoile locale ale comunităţii, pentru a afecta cât mai puţin proprietatea şi pentru o bună protecţie a naturii.

Deoarece proiectul are o importanță deosebită pentru prevenirea situațiilor de urgență, inclusiv în context transfrontalier şi reprezintă una din cele mai mari investiţii publice din judeţul nostru (evaluată la 45.212.000 euro), reprezentantul Guvernului în teritoriu a adresat primarilor, proiectanților şi autorităţilor judeţene solicitarea de a contribui la definitivarea urgentă a propunerii de proiect, cu sprijinul Instituției Prefectului pentru finalizarea demersurilor administrative.

2 Comments on "Investiția de zeci de milioane de euro care va salva mii de case din județul Satu Mare"

  1. Avram Iancu | februarie 25, 2019 at 18:35 |

    Mai ! “Se vor” , “Se va” ! Mi-e plin deja in podu casii cu atatea promisii …..Tara de oameni zero la conducere ,nulitati , fara sira spinarii !!!

    View Comment
  2. Gică Contra | februarie 25, 2019 at 21:05 |

    Câte inundații au fost în ultimii 20 de ani pe râul Tur? Dar pe Talna ori Turț?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Instituția Prefectului
FOTO. Zeci de milioane de euro! Proiectul MAJOR din Satu Mare de care depinde și Ungaria

Închide