Ioana Bran: Limba semnelor române, limba maternă pentru persoanele surde din România

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a precizat astăzi, pe pagina sa de Facebook, că Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care recunoaște limba semnelor române ca limbă maternă pentru persoanele surde și hipoacuzice.

Deputatul social-democrat consideră că această lege asigură drepturi și șanse egale pentru persoanele surde și cu hipoacuzie. Mai exact, persoanele cu deficiențe de auz își vor putea exercita drepturile lor fundamentale, precum dreptul la muncă, la educație, accesul la serviciile publice, la justiție, etc.

Redăm mai jos punctul de vedere al deputatului Ioana Bran: 

”Am votat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege care recunoaște limba semnelor române (LSR) ca limbă maternă pentru persoanele surde și hipoacuzice. În România sunt în jur de 30.000 de persoane surde sau hipoacuzice.

Recunoașterea LSR (limbă de sine stătătoare, cu structură gramaticală proprie) va ușura procesele de învățare pentru copiii cu deficiențe de auz. LSR este totodată instrument de comunicare, dar și de construire a identității.

Adoptând această lege, România se alătură statelor moderne care au implementat deja acest sistem. Acești oameni trebuie să aibă aceleași drepturi de afirmare a ființei ca oricare dintre noi. Iar dacă viața a fost nedreaptă cu ei, trebuie să îndreptăm, atât cât ne stă în putere, situația lor.

Recunoașterea oficială a LSR permite persoanelor cu deficiențe de auz să își exercite drepturile lor fundamentale: dreptul la muncă, la educație, accesul la serviciile publice, la justiție, la sistemul de sănătate, dar și dreptul de participare la viața publică. Au fost 241 de voturi „pentru”, două abțineri și niciun vot împotrivă”

Fii primul care comentează! despre "Ioana Bran: Limba semnelor române, limba maternă pentru persoanele surde din România"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Deputat Ioana Bran
Deputatul Ioana Bran: Iohannis a încălcat Constituția, îndreaptă țara spre o criză fără precedent

Închide