Iohannis: După 15 mai, declarație obligatorie pentru părăsirea localității. Slujbele se țin în aer liber

Președintele Klaus Iohannis a susținut, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după o nouă ședință privind măsurile anti-COVID-19. Șeful statului a anunțat o parte a măsurilor care urmează să intre în vigoare odată cu ziua de 15 mai. Măștile devin obligatorii în spațiile închise, la fel și distanțarea socială, iar slujbele se vor ține doar în aer liber. Vom putea părăsi și localitatea de rezidență, a pus Iohannis, dar cu declarație. 

Declarația președintelui:

„Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropeim de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai.

În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des.

Ce se redeschide? Nu este cazul să ne relaxăm dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public.

La ce se renunță? Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm. Ce rămâne obligatoriu?

Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu înb București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.

Bisericile. Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate.

La ședința care a durat aproape două ore au participatpremierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Întâlnirea a avut loc în condițiile în care Guvernul a trimis ieri la Parlament un proiect de lege care cuprinde măsurile care vor fi adoptate pe durata stării de alertă. Există însă posibilitatea ca termenul de 15 mai, când expiră starea de urgență, să nu poată fi atins înainte ca legea să intre în vigoare”.

1 Comment on "Iohannis: După 15 mai, declarație obligatorie pentru părăsirea localității. Slujbele se țin în aer liber"

  1. niste nepriceputi

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus Satu Mare
Măștile confiscate vor ajunge în sfârșit la sătmăreni. Distribuția, până pe 15 mai

Închide