Istoria laptopurilor – de la calculatoare portabile la notebook-uri

E destul de greu de stabilit care a fost primul computer portabil sau laptop, deoarece primele aparate portabile nu arătau deloc ca, de exemplu, un laptop Samsung pliabil de dimensiunea unei cărți, cu care suntem familiarizați astăzi. Cu toate acestea, erau portabile, încăpeau în poala unei persoane și au dus într-un final la dezvoltarea laptopurilor în stil notebook din zilele noastre.

Primul laptop

Grid Compass a fost proiectat în 1979 de un britanic pe nume William Moggridge (1943–2012) pentru Grid Systems Corporation. Acesta reprezenta o cincime din greutatea oricărui model echivalent în ceea ce privește performanța și a fost utilizat de NASA ca parte a programului navetei spațiale la începutul anilor 1980. În ceea ce privește specificațiile tehnice, acesta prezenta un sistem de laptop cu memorie cu de 340K byte cu carcasă de magneziu și ecran pliabil cu afișare grafică electroluminescentă.

Calculatorul Gavilan

Inginerul american Manny Fernandez (născut în 1946) a avut ideea unui laptop bine conceput pentru executivii care abia începeau să folosească un computer. Fernandez, care a fondat Gavilan Computer Corporation, și-a promovat aparatele ca fiind primele computere „laptop” în mai 1983. Câțiva istorici îl creditează pe Gavilan drept creatorul primului laptop complet funcțional.

Primul computer laptop adevărat – Osborne 1

Totuși, computerul considerat de majoritatea istoricilor drept primul cu adevărat portabil a fost Osborne 1. Un editor de cărți și software născut în Thailanda, Adam Osborne (1939–2003), a fost fondatorul Osborne Computer Corp, care a produs laptopul Osborne 1 în 1981. Era un computer portabil care cântărea 24 de kilograme și la vremea respectivă costa 1795 de dolari.

În schimbul acestei sume, utilizatorii primeau un ecran de cinci inci, un port de modem, două unități de dischete de 5 1/4, o colecție mare de programe software incluse și o baterie. Din păcate, compania IT de scurtă durată nu a avut niciodată succes. În continuare, iată care sunt cele mai notabile lansări care au condus la modelele de laptop moderne, cu care ne-am obișnuit. 1981: Epson HX-20 este anunțat în Japonia, un computer portabil cu baterii, cu un ecran LCD și o imprimantă încorporată.

Ianuarie 1982: Echipa Microsoft a inginerului japonez Kazuhiko Nishi (născut în 1956) și Bill Gates (născut în 1955) încep discuții cu privire la proiectarea unui computer portabil care să prezinte un nou ecran cu cristale lichide sau ecran LCD. Nishi a prezentat mai târziu prototipul la Radio Shack, iar retailerul a fost de acord să fabrice computerul.

Iulie 1982: lansarea Epson HX-20

1983: Radio Shack lansează TRS-80 Model 100, o versiune portabilă a TRS-80 Model III, cu un design plat care arată mai mult ca laptopurile moderne de astăzi. Februarie 1984: IBM anunță computerul personal portabil IBM 5155.

1986: Radio Shack lansează noul TRS Model 200, îmbunătățit și mai mic. 1988: Compaq Computer a introdus primul său computer laptop cu grafică VGA, Compaq SLT / 286. Octombrie 1988: lansarea NEC UltraLite a fost considerată de unii drept primul computer stil notebook. Era un computer cu dimensiuni de laptop care cântărea sub 5 kilograme.

Septembrie 1989: Apple Computer lansează primul Macintosh Portable care a evoluat ulterior în Powerbook. 1989: Zenith Data Systems lansează Zenith MinisPort, cu greutatea sub 3kg.

Octombrie 1989: Compaq Computer lansează primul său computer notebook, Compaq LTE. Martie 1991: Microsoft lansează Microsoft BallPoint Mouse, care folosea atât tehnologia mouse-ului, cât și trackball-ul într-un dispozitiv de indicare proiectat pentru computere laptop. Octombrie 1991: Apple Computers lansează Macintosh PowerBook 100, 140 și 170 – toate laptopuri în stil notebook.

Octombrie 1992: IBM lansează computerul laptop ThinkPad 700. 1992: Intel și Microsoft lansează APM sau specificația Advanced Power Management pentru computere laptop. 1993: S-au lansat primii PDA-uri sau Asistenți Digitali Personali (computerele de mână pe bază de pix)Fii primul care comentează! despre "Istoria laptopurilor – de la calculatoare portabile la notebook-uri"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre cumpărături online, eMag
Cum alegi o hotă performantă?

Închide