Klaus Iohannis: Am putea reveni la restricții dacă va crește numărul de bolnavi

Klaus Iohannis a susținut prima conferință de presă de la debutul stării de urgență. Șeful statului a avut un discurs precaut, în care accentul a căzut pe necesitatea luării unor decizii de relaxare bazate pe date științifice, astfel încât să fie prevenite eventuale creșteri ale numărului de cazuri de COVID-19. Iohannis a avut și o avertizare: numărul maxim de cazuri încă nu a fost atins în România, iar restricțiile ridicate ar putea fi revocate dacă se va constata o nouă creștere.

Șeful statului și-a început conferința de presă avertizând că România încă nu a ajuns la numărul maxim de cazuri de COVID-19, iar restricțiile, chiar dacă vor fi ridicate, asta se va face treptat și asta pentru că pericolul încă nu a trecut.

“În această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și cu românii, au obținut, până acuma, rezulte notabile. Românii au dovedit că au simț civic, echilibru și societatea românească a dovedit maturitate. Însă, se discută mult despre măsurile de relaxare. Eu am menționat că, după 15 mai anumite restricții vor fi ridicate.va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum,” a avertizat șeful statului. “Sunt foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, că le-a fost greu să își reducă viața. Sunt conștient că personalului medical i-a fost și îi este în continuare extrem de greu.[…] Și repet, pericolul nu a trecut și este nevoie în continuare de maximă atenție.”

Klaus Iohannis: “Relaxarea nu va însemna că revenim la viața noastră normală”

Relaxarea nu va însemna că revenim la viața noastră normală, a atenționat Klaus Iohannis.

“Nu va însemna o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. Experiții ne spun că în realitate nici nu știm când vom reveni la viața normală. Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei”, a spus Iohannis.

Șeful statului a sugerat că restaurantele și mall-urile ar putea rămâne închise, plecările din localitate vor fi făcute doar cu justificare, iar marile festivaluri probabil nici nu vor mai avea loc în aceast an.

Dacă se vor relua competițiile sportive, există o probabilitate mare ca ele să fie fără spectatori, a mai precizat Klaus Iohannis.

“Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva. Dacă o măsură crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi”, a avertizat președintele, spunând că dacă numărul de bolnavi va crește după fiecare măsură de relaxare, ele vor fi retrase.

Autoritățile se vor retrage din atitudinea coercitivă, iar responsabilitate va cădea pe seama cetățenilor. Ca exemplu, Iohannis a vorbit de purtarea măștilor în spațiile publice închise.

Și alegerile ar putea fi amânate, a spus șeful statului, pentru că nu își dorește ca aceastea să se desfășoare sub semnul epidemiei.

Fii primul care comentează! despre "Klaus Iohannis: Am putea reveni la restricții dacă va crește numărul de bolnavi"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Klaus Iohannis
Iohannis: Școlile nu se mai redeschid în acest an școlar. Care sunt excepțiile

Închide