Klaus Iohannis: Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență

sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a prezentat bilanțul după cele două luni în care România a fost în stare de urgență. Șeful statului a mulțumit cetățenilor care au înțeles să respecte regulile impuse de autorități pentru a limita epidemia, dar și medicilor și asistentelor care se luptă pentru pacienții pe care îi au în grijă. Iohannis totuși a avut și un avertisment, având în vedere relaxările care urmează. În cazul în care situția se va înrăutăți, a spus șeful statului, România ar putea intra din nou în stare de urgență. 

Președintele Klaus Iohannis a făcut un scurt bilanț al modului în care epidemia, dar și acțiunile autorităților, au evoluat în cele două luni de stare de urgență.

“Astăzi, la data expirării stării de urgență, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate – 9.053 astăzi – este mai mare decât cel al cazurilor active, și anume astăzi 6.148. 225 de pacienți se află internați în secțiile de tratament intensiv și vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv. La începutul stării de urgență, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi. Astăzi, prin efortul concertat al autorităților, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste”, a precizat Iohannis.

“Împreună au reușit să limităm semnificativ numărul de victime”

Șeful statului a mulțumit celor care au înțeles să respecte restricțiile impuse de autorități.

“Printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut!”, a transmis președintele.

Iohannis a mulțumit și cadrelor medicale pentru efortul făcut în această perioadă.

Șeful staului a avut și o avertizare. În cazul în care situația, după relaxare, se va înrăutăți, țara ar putea intra din nou în stare de urgență.

“Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului i-a criticat și pe politicienii care au vorbit despre vidul legislativ din această perioadă și i-a avertizat pe români că nu urmează trei zile de relaxare.

“Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare”, a mai spus în declarația sa președintele Klaus Iohannis.

Fii primul care comentează! despre "Klaus Iohannis: Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus, Klaus Iohannis
Cum se vor împărți cele 89.500 de măști în municipiul Satu Mare. Cine le vor primi

Închide