Kockázatosabb jobbkormányos autót vezetni

Az év első felében történt huszonöt olyan balesetből, amelyben jobbkormányos autó is érintett volt, 24-et ennek vezetője okozott – közölte csütörtökön a rendőrség. A rendőrségi közleményben leszögezik, a jobbkormányos autók vezetőinek előzéskor nehezebb dolguk van, mint a balkormányos autót irányítóknak, így azokat a baleseteket, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek, zömében ezek vezetői idézik elő a szabálytalan előzéssel. Éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények – köd, eső, havazás – esetén ez még kockázatosabbá válik – jegyzik meg.

Az év első hat hónapjában 25 olyan súlyos balesetet jegyeztek Romániában, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek voltak. A balesetekben 16 személy életét vesztette, 24-en pedig súlyosan megsérültek. A 25 balesetből 24-et a jobbkormányos autó vezetője okozott – állítja a rendőrség. Tavaly 90 ilyen súlyos balesetet regisztráltak országszerte, ezekben 35 személy meghalt, 88-an súlyosan megsebesültek. 77 esetben a jobbkormányos autót vezető sofőr hibájából következett be a szerencsétlenség. 2018-ban 102 ilyen baleset történt, ezekben 28 személy vesztette életét és 106-an sérültek meg súlyosan.

A Román Rendőrség ugyanakkor tájékoztat, igényléssel fordult a gépjármű-nyilvántartási hivatalhoz (RAR), amelyben javasolja, hogy az ilyen járművek forgalomba helyezését csak a kormány bal oldalra való áthelyezését követően hagyják jóvá. A RAR azonban közölte, hogy a gépjárművek típusjóváhagyásáról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok nem tagadhatják meg olyan járművek forgalomba helyezését, amelyeket más tagállam jóváhagyott.Fii primul care comentează! despre "Kockázatosabb jobbkormányos autót vezetni"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre baleset
Részegen és jogsi nélkül balesetezett a szatmári fiatal

Închide