La loc comanda! Florisal nu a câștigat licitația pentru salubritate. Judecătorii au întors totul


Lovitură pentru Florisal – firma care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru serviciile de salubritate în municipiul Satu Mare. Judecătorii Curții de Apel Oradea au respins astăzi contestația depusă de reprezentanții Florisal, prin care atacau decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). For care a dat câștig de cauză – indirect – firmei concurente AVE Bihor. Care a pierdut licitația.

”Respinge ca nefondată plângerea declarată de petenta SC FLORISAL SA, în contradictoriu cu intimaţii Ave Bihor SRL şi Municipiul Satu Mare prin primar, împotriva deciziei nr. 2226/C3/2420 din data de 03.12.2020, pronunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pe care o menţine în totul”, este decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea.

Se reia licitația

Lupta dintre Florisal și AVE Bihor are o miză pe măsură: un contract de peste 200 de milioane de lei!

Cum judecătorii Curții de Apel Oradea obligă reprezentanții Primăriei Satu Mare să țină cont de decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, licitația se va relua!

”Procedura va fi reluată și se va ține cont de decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Se vor solicita noi acte din partea Florisal, iar comisia de licitație va reanaliza ofertele”, a precizat administratorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, la solicitarea PresaSM.

Reamintim faptul că specialiștii Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au întors soarta licitației privind desemnarea firmei care se va ocupa de salubrizarea municipiului Satu Mare pentru următorii zece ani. Cu toate că Primăria Satu Mare – obligată de Tribunalul Satu Mare – a desemnat câștigătoare firma Florisal, firma pierzătoare SC AVE Bihor SRL a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și, surpriză, a câștigat. Astfel că licitația se va relua!

De unde a pornit totul

Firma Ave Bihor, care a pierdut licitația pentru salubrizarea municipiului Satu Mare, a contestat procedura la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), la începutul lunii noiembrie. Și asta după ce Florisal a câștigat licitația pentru asigurarea serviciilor de salubrizare în municipiul Satu Mare pentru următorii zece ani!

Potrivit informațiilor PresaSM, la licitația organizată de Primăria Satu Mare, Florisal a obținut 97,19 puncte, iar Asocierea SC AVE BIHOR SRL – SC RDE HARGHITA SRL a obținut 64,84 de puncte.

Ce a contestat AVE Bihor

Prin contestația nr. 6080/02.11.2020, înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sub nr. 47846/02.11.2020, înaintată de SC AVE Bihor SRL, formulată împotriva raportului procedurii și a rezultatului procedurii de atribuire nr. 46754 din 23.10.2020, emise de Primăria Satu Mare, s-a solicitat anularea actelor atacate și obligarea entității contractante la reevaluarea ofertelor depuse și stabilirea ofertei câștigătoare.

SC Florisal SA a făcut o cerere de intervenție, prin care a solicitat respingerea contestației formulate de SC Ave Bihor SRL, ca fiind neîntemeiată. Doar că cererea de intervenție a fost respinsă. Așa că SC AVE Bihor a avut cale liberă spre reluarea licitației.

Ce spune CNSC

Potrivit documentelor intrate în posesia PresaSM, Consiliul observă că Primăria Satu Mare, prin comisia de evaluare, nu a verificat corelarea propunerii tehnice cu cea financiară din oferta SC Florisal SA, dar nici nu a solicitat o justificare a prețului, sub aspectul costurilor de sortare, tratare, eliminare, valorificare, reciclare.

De asemenea, nici cu privire la costurile estimate pentru autocolante, recipienți/containere, curățarea gurilor de scurgere și depozitarea deșeurilor stradale; utilajele puse la dispoziție din punct de vedere al normei de poluare (EURO 6/EURO 3) nu există o evaluare a ofertei SC Florisal SA.

Consiliul consideră că entitatea contractantă – Primăria Satu Mare – avea obligația solicitării unor informații de clarificare punctuale, înainte de a declara admisibilă oferta.

Licitație reluată… a TREIA oară!

Drept pentru care, Consiliul Național pentru soluționarea Contestațiilor va obliga Primăria Satu Mare să finalizeze evaluarea ofertei sub aspectele din contestație și să solicite SC Florisal SA justificarea acestor categorii de costuri având în vedere includerea lor în tariful propus.

”Constatând incompleta analiză a ofertei câștigătoare, Consiliul va admite, în parte, contestația SC Ave Bihor SRL și va anula decizia de declarare câștigătoare a ofertei SC Florisal SA, din cuprinsul actelor atacate, entitatea contractantă urmând a fi obligată la solicitarea de informații de certitudine și reanalizarea ofertei SC Florisal SA. Pe cale de consecință, Consiliul va respinge, în parte, ca nefondată cererea de intervenție (a Florisal, n.red.)”, se arată în documentul obținut de PresaSM.

Ce riscă municipiul Satu Mare

Tergiversarea în atribuirea serviciului de salubritate cauzează întârzieri în punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Iar astfel se riscă penalități din partea Uniunii Europene. România, potrivit angajamentelor luate în fața Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru modernizarea gestionării deșeurilor, dar și pentru implementarea legislației europene în domeniu.

Cum procedura de atribuire a contractului de salubritate este prelungită de peste un an, se riscă penalități foarte mari.2 Comments on "La loc comanda! Florisal nu a câștigat licitația pentru salubritate. Judecătorii au întors totul"

  1. Rita Pavonea | ianuarie 28, 2021 at 07:03 |

    Penalitatile sa le plateasca cei care habar nu au ce trebuie sa faca,pentru ca primaria Satu Mare e plina de indivizi care iau moca salarii de zeci de mii de lei !!

    View Comment
  2. Satu Mare nu riscă nimic, până la încheierea unui nou contract, beneficiarul contractului anterior își va continua activitatea până va fi desemnat un nou căștigător!!!!! Daca nu au fost depuse toate actele prevazute în caietul de sarcini de FLORISAL SA, comisia nu ar fi admis contestația!!!!! Trebuie respectate condițiile prevăzute în caietul de sarcini și cine va fi declarat câștigătot legal să fie noul benefiar al contractului, nu conteaza de unde este, tot ce contează e să facă treaba bună în continuare!!!!!!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre AVE Bihor, Florisal, licitație
Ciolan de 40 milioane euro! Primăria Satu Mare a dat incorect salubrizarea către Florisal

Închide