Lumina Sfântă ajunge astăzi cu avionul la Satu Mare, de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și la Satu Mare. Potrivit informațiilor PresaSM, Lumina va fi adusă de la Ierusalim cu o cursă charter și va ajunge în România la ora 19.00, în București. De aici, tot cu o cursă aeriană de tip charter, Lumina Sfântă va ajunge pe rând la Sibiu – Timișoara – Cluj și, în final, pe Aeroportul Internațional Satu Mare, în jurul orei 23.00.

Aceasta va fi distribuită oamenilor în cursul nopții de sâmbătă de voluntari, maxim 5 și clerici, echipați cu mănuși și mască, cu ecusoane ștampilate de parohie și cu o banderolă albă pe mâini.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte fost instituită în 2009.

Ceremonialul pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorarii Sfintei Lumini este un eveniment religios de maxima importanta pentru Biserica Ortodoxa. Ceremonialul incepe in dimineata Sambetei Mari si are anumite etape. Se sting toate candelele dinauntrul Bisericii, iar Mormantul lui Hristos este pecetluit cu ceara curata.

In jurul orei 12:00 in Biserica intra Patriarhul grec-ortodox si incepe traditionala procesiune, care consta in inconjurarea de trei ori a Sfan­tului Mormant. Dupa procesiune se despecetluieste Mormantul si schevofilaxul (cleric care are in grija sa obiectele si vesmintele liturgice, in principal, dar si toate celelalte obiecte pretioase sau sacre din tezaurul bisericii) duce in interior candela „neadormita” stinsa, care urmeaza sa se aprinda de la Sfanta Lumina.

In continuare, Patriarhul Ierusalimului ramane imbracat numai cu un stihar alb. Dupa ce ia patru manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, intra in Mormant. Impreuna cu el intra si reprezentantul armenilor, care are dreptul sa stea in incaperea de dinaintea incaperii cu Sfantul Mormant, de unde il urmareste pe patriarh.

Inauntrul Mormantului propriu-zis, patriarhul citeste in genunchi rugaciunea speciala si il roaga pe Iisus Hristos sa daruiasca Lumina ca binecuvantare si sfintire pentru oameni. Apoi, in urma rugaciunii, lumina sfanta se arata si se raspandeste in Biserica

3 Comments on "Lumina Sfântă ajunge astăzi cu avionul la Satu Mare, de la Ierusalim"

  1. Un circ primitiv !

    View Comment
  2. Nici un avion dinspre Bucuresti spre Satu Mare in seara asta. Nu am idee cum ar fi ajuns lumina sfanta. Un alt miracol probabil…

    View Comment
  3. frumos din partea ta Anonim!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă
VIDEO. Protopopiatul Oaș, reacție după imaginile cu slujba de la Catedrala Ortodoxă Negrești-Oaș

Închide