Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Difteria a devenit o ameninţare pentru România


Medicii de familie solicită imperios autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire si să se pregătească pentru combaterea difteriei. Cele deja luate de autorități sunt bune, dar ele trebuie completate, mai spun medicii de familie care vor lansarea de urgență a unui program național de vaccinare a populației adulte.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ce priveste ameninţarea epidemiologică de la graniţa de Nord a ţării. Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate, spun aceștia.

Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcţiile judeţene de sănătate publică si Ministrul Sănătății a dispus achiziţionarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei.

SNMF solicită oficial lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si constientizare a populaţiei.

“Medicii de familie din România îsi arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariţei si răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populaţia si să recomandăm măsuri de prevenţie.”, declară dr. Dina Mergeani, Presedinte SNMF.

Argumentele pentru o astfel de solicitare sunt:

– Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Naţional de Vaccinare care conţine anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecţie în faţa bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toţi adulţii de peste 24 de ani se crează condiţiile apariţiei unei populaţii receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;

– Ca o consecinţă a fenomenului de “reticenţă la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii si tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă si protecţie optimă pentru că părinţii nu au respectat programul naţional de imunizare;

– În România se foloseste un vaccin care se utilizează în toată Europa si care poate fi administrat si adulţilor. Vaccinul asigură protecţie în acelasi timp si faţă de tetanos (boală cu evoluţie extrem de gravă chiar si cu tratament specific) si faţă de tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global);

– În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, si după vârsta copilăriei, prin programe
naţionale.

Medicii de familie spun că doar prin implicare și prin alocări financiare se poate face prevenția primară.

“Este evident că doar printr-un efort naţional putem face faţă unei ameninţări atât de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important în depistarea bolii însă prevenţia, în care deja suntem direct implicaţi, poate fi făcută doar prin deciziile si implicarea autorităţilor, cu costurile de rigoare. O investiţie în prevenţia primară, mai ales când ameninţarea a devenit evidentă, este o iniţiativă obligatorie”, spun medicii de familie.

La Satu Mare, autoritățile au intrat în alertă încă de la începutul lunii

Autoritățile române au fost informate la începutul lunii că la granița de nord a țării, pe teritoriul Ucrainei, au fost confirmate mai multe cazuri de difterie. Ministerul de Externe a transmis o avertizare celor care călătoresc în țara vecină, iar ministerul Sănătății a dat dispoziții direcțiilor de sănătate publică să înceapă campanii de vaccinare. 

Mai mult, medicii trebuie să transmită Centrului de Supraveghere a Bolilor Contagioase informații cu privire la eventuale cazuri de difterie.

La Satu Mare, medicii de la Spitalul Județean au fost puși în alertă chiar de către colegii din Ucraina, care le-au solicitat ser antidifteric, utilizat în tratamentul bolii. SJU nu a putut veni în sprijinul vecinilor de peste graniță, asta pentru că difteria este considerată boală eradicată în România.

DSP Satu Mare a început camapanii de vacinare a copiilor. O atenție sporită este acordată zonelor de la lângă frontieră și comunităților care au înregistrat întârzieri în aplicarea schemei de imunizare.Fii primul care comentează! despre "Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Difteria a devenit o ameninţare pentru România"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre difterie
Difterie, la porțile Sătmarului. Vaccinări de urgență în zona de graniță a județului!

Închide