Mesajul impresionant al unui sătmărean (maghiar) de 15 martie: ”Vrei Ardealul! Nu zău?”

Erdős János este un sătmărean de naționalitate maghiară, angajat al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti din municipiul Satu Mare. Cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, acesta a scris un mesaj impresionant, prin care face apel la ”înțelegere, pace și consens”.

Erdős János lasă să se înțeleagă că problemele cu caracter etnic sunt întreținute artificial și ele nu au nicio relevanță reală. Acesta spune că tot ce contează este să dăm dovadă de o mai bună înțelegere, indiferent că ne-am năsuct români, maghiari, șvabi etc.

Redăm mai jos, integral, postarea sătmăreanului:

”M-am născut întîmplător maghiar, așa cum tu, cel care citești, tot întîmplător te-ai născut de o anumită nație. Nu, la naștere n-am plîns cu diacriticele alea multe ale maghiarilor. Doar primele cuvinte, alea inteligibile, le-am spus în maghiară. Și am fost crescut de niște maghiari, familia, de la care am învățat primele lucruri în viață.

Mult mai tîrziu am aflat că mai sînt și alte nații. Și ele cu tradițiile, limba proprie. Interesant cum pe mine, copil, nu m-a deranjat asta. Chiar am încercat să învăț limba lor, să mă obișnuiesc cu tradițiile lor, cu felul lor de a fi.

Mai tîrziu am aflat că aparțin unei nații, nația maghiară. Nu m-a făcut mîndru, nu m-a decepționat; am luat la cunoștință. Așa cum am aflat că alții aparțin de altă nație. În ce m-a schimbat asta? Nimic. Doar că mă interesa mai mult nația mea, istoria ei, defectele ei ( de ce nu? ), dar fără să simt că celelalte nații m-ar deranja, ar fi mai bune sau mai rele. Am aflat că există și alte tipuri de oameni; negri, galbeni, roșii… ”Foarte frumos!”-gîndeam. Diversitatea e frumoasă.

FOTO: Facebook – Erdos Janos

Și am crescut. Am trecut prin școală, facultate, armată, loc de muncă. Și vedeam cum încet, încetuc, e o problemă. Degeaba am învățat o altă limbă, care a devenit ca o a doua limbă maternă, e o problemă cu mine. Nu atît cu mine ci cu nația mea. La fel, am văzut că e o problemă și cu celelalte nații. Pentru că asta conta; nația. ”Nația ta a făcut…” Păi, nene; eu sînt eu, care ”M-am născut întîmplător maghiar…” Tu asta vezi la mine? Nimic mai mult? Chiar deranjez? Ți-am făcut ceva rău? Eu personal? Atunci de ce mă urăști? De ce mă suspectezi? ”Vrei Ardealul!” Nu zău? Dar dacă aici m-am născut, aici am mormintele bunicilor, străbunicilor, oare chiar nu-i al meu? Ce să-l mai vreau? Sînt ”titular pe post”. Ai și tu mormintele străbunilor tăi aici? Foarte bine. Încap.

Ce frumos că ne întîlnim la cimitir și ne salutăm! Ei sînt împăcați că se odihnesc unul lîngă altul. Așa vom sta și noi. Atunci de ce să nu ne înțelegem bine și cît trăim? Uite! Eu îți întind mîna. Hai să ne strîngem mîinile, să discutăm ca niște oameni ce… Nu-i mai simplu? Știu; n-avem aceeași nație, dar asta contează? Omule!

Eu cam asta îmi doresc de ”Ziua tuturor maghiarilor de pretutindeni”. Să fie odată înțelegere, să fie odată pace, să fie odată consens, să construim ceva împreună, nu negînd istoria ci trăgînd învățăminte din greșelile conaționalilor noștri. Om să fii, că restul vine de la sine.”5 Comments on "Mesajul impresionant al unui sătmărean (maghiar) de 15 martie: ”Vrei Ardealul! Nu zău?”"

 1. Jos palaria Jancsi!

  View Comment
 2. dacă am face noi în ungaria ce fac ei la noi intreb am fi lasat sau nu?Eu zic nu ca ungurii după ce ca sunt tupeisti ti ar sări în cap.Eu le zic adio orice gând despre Ardeal .

  View Comment
 3. popescu virgil | martie 18, 2019 at 07:20 |

  Felicitari pentru modul realist si normal in care vede lucrurile importante din viata. Asa daca am gandii cu totii, nu ar exista multe probleme ,,inventate” de unii politicieni si nu numai, care au creierul incins de ultranationalism si pe care ii bantuie fantasmele trecutului.

  View Comment
 4. Acest articol este praf in ochii romanilor…Daca vreti consens, atunci de ce sustineti separatismul; oare nu de Centenar ati depus un proiect de lege care vizează posibilitatea acordării unui statut de autonomie specială unor regiuni istorice sau regiunilor în care o minoritate națională deține o proporție semnificativă,:Pentru o buna colaborare, cum sustineti, de ce nu recunoasteti Actul Marii Uniri, politicienii vostrii interpretand tendențios Rezoluția de la Alba Iulia din 1918. Sunteti alogeni, ati trait langa noi, va cunoastem iluziile, sperantele desertate de Victor Orban, asa ca nu mai prostiti lumea cu texte de genul celui de sus…Reveniti-va sunteti in Romania, stat national, unitar si indivizibil…

  View Comment
 5. Ciprian tata sunt total de acord cu tine, ar fi multe de spus pe tema asta dar momentan ma rezum sa fiu de acord cu ce ai punctat tu…si e foarte bine punctat.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre municipiul Satu Mare
FOTO. REVOLTĂTOR! Parcul Central, transformat în toaletă publică

Închide