FOTO. Mii de sătmăreni sunt victimele poluării fonice. Care sunt cele mai periculoase zone

victimele POLUĂRII FONICE

Mii de sătmăreni care locuiesc pe Bulevardul Lucian Blaga, Bulevardul Octavian Goga, strada C. A. Rosetti, Drumul Botizului, Bulevardul Traian, strada Ștefan cel Mare, strada Martilior Deportați, strada Ady Endre și strada Gheorghe Barițiu sunt expuși zilnic la valori peste limite ale zgomotului și poluării. Aceste date reies din harta de zgomot a municipiului Satu Mare.

Traficul din municipiul Satu Mare, în special cel rutier, cauzează probleme de zgomot semnificative. Potrivit hărții de zgomot a municipiului Satu Mare, nivelul de zgomot de pe lângă unele drumuri principale se situează între 75 şi 80 dB, ceea ce înseamnă o depășire a limitei cu 5-10 dB. Situaţia este cu atât mai agravantă cu cât diferenţa între valorile de noapte şi de zi a zgomotului este de numai 4-7 dB.

POLUARE FONICA SATU MARE

Cele mai poluate fonic zone din municipiul Satu Mare sunt Bulevardul Lucian Blaga, Bulevardul Octavian Goga, strada C. A. Rosetti, Drumul Botizului, Bulevardul Traian, strada Ștefan cel Mare, strada Martilior Deportați, strada Ady Endre și strada Gheorghe Barițiu.

Sarcina de zgomot ridicată a arterelor de circulaţie este cauzată, în primul rând, de traficul intens, străzile înguste şi proasta calitate a suprafeţei pavajului. Transportul public nu poate fi competitiv cu utilizarea maşinilor proprii în cea ce priveşte viteza şi confortul. Aglomeraţia din trafic se manifestă şi în acest caz, se mai arată în harta de zgomot a municipiului Satu Mare.

”Trebuie introduse măsuri prin care transportul public să devină prioritar. Traficul călătorilor este neuniform, existând un maxim la orele de vârf al dimineţii, la care furnizorii se pot adapta foarte greu. Lipsesc parcările, parcările acoperite, garajele subterane, parkingurile, respectiv parcările pentru biciclete din jurul gării şi de la periferiile oraşului”, se arată în documentul citat.

Potrivit medicilor, poluarea fonică îi afectează în special pe cei care suferă de probleme cardiace, dar are consecinţe dramatice şi asupra sistemului nervos. Poate cauza stres, depresie, dereglări de somn, probleme cognitive şi capacitate redusă de concentare.

harta zgomot satu mare

Explicație foto: Pe arterele de circulație marcate cu roșu se înregistrează depășiri ale limitelor admise.


locuri de munca satu mare

5 Comments on "FOTO. Mii de sătmăreni sunt victimele poluării fonice. Care sunt cele mai periculoase zone"

 1. Și str. Ambudului e foarte poluata și fonic și cu noxe .
  Mai ales că aici este capăt de linie pt. mai multe trasee iar autobuzele raman in stație minute înregi cu motoarele pornite !
  De multe ori sunt trei sau patru autobuze in stație .
  E mult zgomot și de la motoare și de la claxoane și înjurături , când nu pot fi depășite din cauza străzii înguste și supraaglomerate !

  View Comment
 2. Scoate-ți urgent traficul greu de pe str. C.A.Rosetti. Nu se mai poate !!!. Alo Primăria Satu Mare!!!.

  View Comment
 3. fara masini.o zi nr. impare ,una cele cu nr. pare.si scumpiti benzina pt. traficul mic si ieftiniti pt. tansport persoane mare si marfa.stau pe independentei dar pe la 5 dimineata deja aud din plin zgomotul produs de masini. au capiat oamenii cu atitea masini zi si noapte, de parca nu mai doarme nimeni.

  View Comment
 4. Cel puțin în weekend ar trebui oprit traficul greu, TIR-uri care doar tranzitează orașul. Așa cum este în Europa. Și să nu spună careva că nu au unde staționa, că asta este cel mai simplu lucru de rezolvat. Zilnic orașul este tranzitat de 24×60 de TIR-uri, adică 1440 care nu au treabă cu orașul. Și rezolvați odată ca lumea transportul public, că este praf. Nu te poți baza deloc pe orarul autobuzelor. Normal că omul merge atunci cu ce poate. Și comoditatea este mare la români.

  View Comment
 5. ba bine cand urla manelele acasa si in masini nu e poluare fonica….

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre harta de zgomot, municipiul Satu Mare
REPORTAJ. Femeia care încearcă să dea foc unui bloc în Satu Mare (FOTO&VIDEO)

Închide