Monopol pe sănătate în Satu Mare?! Teste de gripă la laboratoarele private, în farmacii au dispărut

În timp ce persoanele de la vârful Spitalului Județean de Urgență Satu Mare ne tot promit că vor pune în funcțiune laboratorul propriu, sinonim cu prețuri mai mici pentru analize, din motive știute doar de ei (probabil și de cei care dețin laboratoarele private), proiectul bate pasul pe loc…cu grație. În tot acest timp, sătmărenii sunt nevoiți să meargă la multitudinea de laboratoare private din județ, unde sunt obligați să scoată din buzunar sume deloc mici. Nu de alta, dar mai mereu fondurile pentru analize gratuite se ”epuizează” în timp foarte scurt.

Este și cazul unei familii din municipiul Satu Mare, care s-a dus cu fetița minoră să îi facă un test gripal. Așadar, au apelat la un laborator privat din municipiu și au făcut testul, care a ieșit pozitiv pentru gripă sezonieră. Când a venit nota de plată, părinții au scos 60 de lei din buzunar.

Curioși să vadă cât costă un test de gripă, aceștia s-au uitat pe internet și…surpriză. Un kit complet cu zece teste de gripă costă 50 de lei. Pe cale de consecință, un test ar costa cinci lei. Nicidecum, 60 de lei, cât au plătit la laborator. Cu toate că s-a achitat și ”manopera”.

Mai mult, părinții au încercat să achiziționeze un astfel de kit de pe internet, dar nu au avut nicio șansă, fiind refuzați pentru că nu ar fi ”acreditați”. Au mers în mai multe farmacii din municipiul Satu Mare unde au fost refuzați, din nou. Pentru că nu se mai găseau teste gripale, care se pot elibera și pentru persoane fizice, la ”liber”.

În aceste condiții, depinzând de aceste laboratoare, putem spune că avem de-a face cu un fel de monopol, cu prețurile de rigoare.


NOTA REDACȚIEI: Așa ajungem să înțelegem de ce persoanele din conducerea Spitalului Județean Satu Mare nu reușesc să acrediteze laboratorul propriu. În astfel de situații, laboratoarele private devin o veritabilă mină de aur

Fii primul care comentează! despre "Monopol pe sănătate în Satu Mare?! Teste de gripă la laboratoarele private, în farmacii au dispărut"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre analize, analize medicale, laboratoare de analiză medicală
FOTO. “Caravana medicală”. Medicii voluntari merg la sate. Sprijin pentru sătmărenii din zonele rurale

Închide