MOTIVELE pentru care proiectul unui nou sediu al Primăriei în CENTRUL Sătmarului nu poate fi pus în PRACTICĂ (FOTOGALERIE)

Arhitectul sătmărean Adrian Pop a realizat un proiect privind un nou posibil sediu pentrul Primăria Satu Mare. Locul ales este situl pe care în prezent există un spaţiu verde și a fost, până în anul 1975, locaţia vechii primării a oraşului. Mai exact, în Piaţa Libertăţii, vizavi de Casa de Modă.

Din păcate, proiectul se lovește de mai multe impedimente. În primul rând, vorbim despre o sursă de finanțare. Fonduri ar putea fi asigurate atât din surse guvernamentale – precum în cazul noului sediu al Primăriei Tășnad, respectiv din fonduri europene.

Din păcate, proiectul se lovește de refuzul Episcopiei Romano-Catolice, care consideră că o construcție de acest nivel – cu patru etaje – ar afecta în planul imaginii Catedrala Romano-Catolică, mascând-o într-o oarecare proporție. Motiv pentru care niciun partid nu a adus în discuție ridicarea unui nou sediu al Primăriei pe locul vechiului sediu.

Interesant că în toate Planurile Urbanistice pe acel spațiu verde este prevăzută o clădire.

primarie01
Arhitectul Adrian Pop a conceput un proiect – încă din anul 2010 (lucrarea sa de diplomă) – al unui viitor sediu al Primăriei Satu Mare. Adrian Pop a pus la dispoziția redacției PresaSM.ro fotografii ale proiectului său.

primarie02
Acesta este prevăzut a fi amplasat între Casa de Modă și Catedrala Romano-Catolică din Piața Libertății, pe locul fostei primării. Acum, în acel loc se află un mic părculeț, dar în toate Planurile Urbanistice Generale acolo este prevăzută o clădire.

primarie05
”Situl pe care în prezent există un spaţiu verde a fost, până în anul 1975, locaţia vechii primării a oraşului. Clădirea propusă întregeşte şi închide frontul pieţei Libertăţii, considerată „centrul vechi” al oraşului Satu Mare. În acelaşi timp, prin amplasamentul pe care îl ocupă, are rolul de a media dialogul dintre arhitectura clădirilor din piaţa Libetăţii (secolul XVIII) şi bulevardul I. C. Brătianu, format din locuinţe colective construite în anii 1960. Aceste condiţionări definesc volumul clădirii, care preia aliniamentele, însă realizează acest dialog dintre diversele stiluri arhitecturale ce definesc contextul”, a declarat Adrian Pop.

primarie06
Acest posibil sediu al Primăriei Satu Mare este o clădire cu două niveluri la subsol, parter și patru etaje. Sunt prevăzute două parcări cu 524 de locuri la cele două niveluri ale subsolurilor, un adăpost de protecție civilă pentru 430 de persoane. Tot în acest proiect este prevăzut și un restaurant, dar și alte facilități care să deservească cetățenii.

primarie07

7 Comments on "MOTIVELE pentru care proiectul unui nou sediu al Primăriei în CENTRUL Sătmarului nu poate fi pus în PRACTICĂ (FOTOGALERIE)"

 1. Si nimic nici o campanie? , petiții , comentați dați share sau numai pe ortodocși trebuie sa ii porcaim. E aceiași situație ca si cu Lidl . Ce romani de nimic Iude trădătoare de neam si încă cu rădăcini din Avram Iancu , Rușine

  View Comment
 2. Deci nu dați drumul la comentarii dacă nu va convin ?

  View Comment
 3. 1. Ce se intampla cu actuala cladire a primariei daca se hotaraste sa se realizeze noua constructie? Ramane sa se distruga ca multe alte cladiri cu valoare din oras?
  2. Spatiul verde pe care se doreste realizarea noii primari cred ca este benefic perspectivelor asupra Catedralei dar si a Casei de moda care ambele reprezinta repere in oras.
  3. Arhitectul Adrian Pop nu mi se pare suficient de potrivit unui astfel de proiect, nu tot dansul a realizat si noile amenajari in cartiere; unde nu s-au studiat functiunile cu atentie astfel rezultand anomalii si dimensiuni ale noilor strazi extrem de mici?
  4. Sunt pentru dezvoltarea orasului, dar cred ca trebuie axata energia asupra zonelor acut distruse cum ar fi zona strazii Ostrovului.

  View Comment
 4. Pentru că limbajul folosit este unul impropriu! Aici nu sunteți pe tarla, ca să puteți face tot ce vă poftesc pornirile animalice! În plus, adresa de e-mail este invalidă!…etc…etc

  View Comment
 5. Cred ca priectul este minunat, a la Harry Potter ! pe o suprafata de 100 de matri patrati, vreti o multifunctionala primarie in care sa se lucreze cam cat in cea veche…. important este sa mai lichidati un spatiu verde, sa incurcati traficul si sa fragilizati cladirile din jur!

  View Comment
 6. Mai bine ar renova sediul actual, ar fi mult mai simplu si ar fi benefic imaginii orasului. Acum arata ca si o statuie a comunismului, de zona ce inconjoara cladirea sa nici nu mai vorbim, beton peste tot.

  View Comment
 7. @Claudiu: Prietene, ești bolnav cu capul? Lidl e investiție privată, are bani căcălău și va fi gata în câteva luni, pe când aici e vorba despre o lucrare pentru municipalitate, nu are sursă de finanțare iar la cum se lucrează cu statul ar fi gata cam fix în 25 de ani, timp în care tot centrul vachi ar arăta ca un mare șantier!
  Deci, mulțumim, dar mai bine lăsăm părculețul la locul lui! Poate mai bine ar arăta ceasul ășa din flori care era pe vremuri în acel părculeț!!!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Satu Mare
Blocaj TOTAL! Primăria Satu Mare RECUNOAȘTE: drumurile nu vor fi REABILITATE prea curând

Închide