Nicoară: PSD vrea să dea jos guvernul pentru a-și salva primarii

Deputatul Romeo Nicoară îi acuză pe social democrați că nu vor decât să își consolideze puterea în teritoriu și acesta este motivul pentru care se opun legii alegerii primarilor din două tururi. Liberalul subliniază faptul că două tururi de scrutin reprezintă doar o revenire la normal, iar asta întărește drepturile cetățenilor, nu le restrânge. 

“Votul în două tururi la primar înseamnă o revenire la normal și la felul în care am fost obișnuiți să ne alegem conducătorii comunităților. Guvernul condus politic de Partidul Național Liberal și-a asumat în fața Parlamentului să facă această dreptate comunităților, care trebuie să aibă dreptul să fie conduse de lideri aleși cu 50%+1 din voturi. Este o modificare care întărește drepturile cetățenilor, în nici un caz nu le restrânge”, spune parlamentarul liberal.

Nicoară îi acuză pe social democrați că acționează în interesul propriu și nu în cel al cetățeanului.

“Îmi pare rău că PSD face astăzi doar un calcul pentru interesul propriu, în care dorește să își salveze primarii de alegeri. Știu că au pierdut încrederea cetățenilor după 3 ani de haos. Însă fuga de urne și ascunsul după niște proceduri nu sunt moduri de a reprezenta cetățenii. Ceea ce face PSD în acest caz nu are legătură cu a consolida democrația, ci cu a-și consolida propria putere în teritoriu. Să vrei să dai un guvern jos doar pentru a-ți salva primarii de votul oamenilor este orice dar nu democrație”, mai spune deputatul sătmărean.

“România are un sistem politic divers în care încercăm să auzim cât mai multe voci, să cântărim bine calea pe care o luăm. Cele două tururi de la alegerile pentru primar permit exact acest lucru: ne oferă o șansă în plus să evaluăm oferta iar partidelor le oferă șansa de a face alianțe pentru a conduce în mod stabil comunele, orașele și municipiile României”, mai parlamentarul.

Deputatul explică și de ce a optat PNL pentru angajarea răspunderii.

“S-a discutat mult despre procedura „angajării răspunderii” folosită acum de Guvernul Orban pentru legea cu două tururi la primari. Ea este una foarte legitimă pentru că permite Parlamentului, Președintelui, chiar și Curții Constituționale, dacă este sesizată, să se exprime – prin amendamente sau prin respingerea proiectului. Este o procedură „la vedere” complet diferită de Ordonanțele date de PSD „noaptea ca hoții”, sub conducerea lui Liviu Dragnea”, explică Romeo Nicoară.

Iar parlamentarul are și alte motive pentru care consideră că două tururi ar putea duce la alegerea unor primari care să aibă cu adevărat rezultate în comunitățile pe care le conduc.

“Aș spune chiar că, în ultimii 10 ani, România a fost bulversată de votul la primar într-un singur tur. O mulțime de lideri fără aderență publică au reușit să se strecoare cu rezultate modeste, departe de un 50%, la conducerea localităților. Deoarece erau din start într-o minoritate, acest fapt a creat o dezordinde și o lipsă de coerență. Cuvântul cel mai potrivit este: disfuncționalitate. Nu sunt puține situațiile unde primari slabi, ajunși astfel la butoane, au intrat în război cu ceilalți consilieri tocmai pentru că se simțeau slabi pe poziții – într-o minoritate”, mai spune parlamentarul.

Romeo Nicoară face și un apel la colegii săi parlamentari, să nu ia în calcul ordinele de la partid la votul pentru moțiune.

“Parlamentarii, din orice tabără, trebuie să se gândească săptămâna viitoare,înainte de toate,atunci când se va da votul pentru moțiunea de cenzură depusă de PSD, la administrația publică, nu la ordinele primite de la partid. Votul în două tururi la primar poate aduce liniștea de care este nevoie în localitățile României.  Și asta o știu mai ales primarii eficienți și care știu să își facă treaba”, conchide Romeo Nicoară.2 Comments on "Nicoară: PSD vrea să dea jos guvernul pentru a-și salva primarii"

 1. Badea Gheorghe | ianuarie 24, 2020 at 08:47 |

  Iar vii cu baliverne ???!!! PSD vrea sa dea jos guvernul pentru ca sunteti o haita de incompetenti,de-aia !!Acum ne-am dat si noi seama cate parale faceti !!

  View Comment
 2. Badea Gheorghe | ianuarie 25, 2020 at 00:01 |

  Comentariul de mai sus nu îmi aparține, nu sunt de acord cu el și nu reprezintă opinia mea!
  Rog administratorii site-ului să șteargă mesajul de mai sus unde s-a folosit abuziv numele meu!
  Mulțumesc anticipat!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Romeo Nicoara
Deputatul Romeo Nicoară: ”Diaspora este un exemplu de mobilizare. Să ieșim la vot”!

Închide