OPINIE. Ce caută un fost șef SRI în Consiliul Județean?! Eliminarea sferelor de influență

Numirea în funcție de șef de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare a fostului director al Direcției Județene Satu Mare a Serviciului Român de Informații, colonelul Ștefan Coșarcă, este legată de o problemă stringentă, pe care președintele Pataki Csaba nu a spus-o prea des în public: majoritatea funcționarilor din posturi cheie răspund altor comenzi.

Deși nu a spus-o public și nu cred că o va spune prea curând, Pataki Csaba a apelat la Ștefan Coșarcă pentru expertiza sa în identificarea, analizarea și combaterea structurilor de influență din Consiliul Județean și din serviciile subordonate.

Să nu uităm că oameni din posturi cheie au fost sprijiniți pentru a accede în diferite funcții, respectiv numiți, după caz, de foști președinți ai Consiliului Județean, printre care Adrian Ștef, sau vicepreședintele Mircea Govor. Rudolf Riedl a fost mult prea insignifiant în ecuațiile de putere.

Pataki Csaba nu are, pur și simplu, instrumente cu care să stăpânească situația din Consiliul Județean. Cel puțin mie mi-a lăsat impresia că macină în gol, că acea mega-structură birocratică nu se capacitează, ci joacă la alibi. La trecerea timpului, cum se spune în fotbal.

În orice caz, chiar dacă va reuși să identifice elementele problematice, președintele Pataki nu prea are instrumente legale de a contracara fenomenul și de a pune aparatul la treabă. Pentru că legea protejează până la absurd funcționarul public. Care are mai multe drepturi decât obligații.

Ajunge să refuze să semneze anumite avize, motive putându-se găsi cu nemiluita, și să țină într-un permanent șah actuala conducere a Consiliului Județean.

Ce-i mai dureros, cam toată lumea din sfera administrației publice sau politice știe cine este omul cui. Chiar dacă cineva are impresia că acei funcționari, sub umbrela persuasiunii si a subversiunii, se vor speria de colonelul Coșarcă, se înșală amarnic. Acei oameni nu s-au speriat de întregul aparat de urmărie informativă și judiciară. Nu se vor speria de un colonel în rezervă.

Dar, această numire subliniază disperarea președintelui Consiliului Județean, care este și președintele Organizației Județene Satu Mare a UDMR. Iar numirea unui ofițer de informații, de rang înalt, la dreapta liderului UDMR nu a fost văzută cu ochi prea buni de ceilalți UDMR-iști. Cu toate că și-a asumat acest risc, avem un tablou complet al stării de fapt din mirabolanda administrație județeană.

Ciprian Bâtea – editor PresaSM.ro

2 Comments on "OPINIE. Ce caută un fost șef SRI în Consiliul Județean?! Eliminarea sferelor de influență"

  1. satmarean | martie 15, 2017 at 10:42 |

    De acord!

    View Comment
  2. fanica e baiat fain!……

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare
Fost șef al SRI, director de cabinet la Consiliul Județean Satu Mare

Închide