OPINIE. Cum se îngroapă democrația în județul Satu Mare. Partidele și-au dat mâna

În democrație, fie ea și una în accepțiune sătmăreană, este nevoie de un echilibru relativ. Mă refer aici la instituțiile deliberative, precum consiliile locale sau Consiliul Județean. Pentru o societate sănătoasă avem nevoie de o putere politică și de o opoziție politică. De altfel, o democrație puternică este sinonimă cu o opoziție puternică.

Doar că între timp mai mult decât abilii lideri ai UDMR Satu Mare au reușit să joace pe degete cele mai importante partide: PSD și PNL. Mai exact, UDMR a negociat cu PSD cedarea a cel puțin unei funcții de viceprimar al municipiului Satu Mare și una de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Surse bine informate susțin că UDMR îl va menține într-un post de vicepreședinte al Consiliului Județean pe liberalul Ioan Rus, în timp ce funcția vacantă îi va reveni, cel mai probabil, social-democratului Nicolae Avorniciții. La Primăria Satu Mare, pe o funcție de viceprimar va rămâne liberalul Adrian Albu, în timp ce pe funcția ce urmează să fie vacantată să fie votat social-democratul Ciprian Crăciun.

Bun. Dacă PNL și PSD se află în coaliție cu UDMR, cine va mai face opoziție în municipiul și județul Satu Mare?! Calculele hârtiei ne indică un veritabil dezechilibru politic.

Noua majoritatea colosală, formată din UDMR (10 consilieri),  PSD (7 consilieri) și PNL (3 consilieri) va avea în total 20 (!) din cele 23 de posturi. Mă întreb dacă ALDE (3 posturi) va face opoziție la nivelul Consiliului Local Satu Mare, în condițiile în care se află în coaliție cu PSD la nivel național.

La nivelul Consiliului Județean situația este și mai gravă. Coaliția UDMR (13 posturi), PSD (9 posturi) și PNL (7 posturi) va avea o majoritate de 29 de posturi, în timp ce ALDE (teoretic în Opoziție) deține patru posturi.

Așadar, stimați sătmăreni, vorbesc cu date concrete. Oare cine va mai face opoziție politică în cele mai importante forumuri deliberative în județul Satu Mare?! Politicienii ne vor spune că este vorba despre a-și da mâna pentru binele județului. Dar nu sună prea bine, totuși, nu?! În democrație nu este nevoie de liniște politică. Este sinonimă cu altceva.

Ciprian Bâtea – editor PresaSMFii primul care comentează! despre "OPINIE. Cum se îngroapă democrația în județul Satu Mare. Partidele și-au dat mâna"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare
FOTO. Platformă unică de joburi în România! Cum încearcă Satu Mare să își aducă înapoi studenții!

Închide