OPINIE. De ce Radu Panait este câștigătorul moral al alegerilor locale din Satu Mare

Radu Panait, alături de USR-PLUS, este marea surpriză a alegerilor de pe 27 septembrie din municipiul Satu Mare. Nu doar că sătmăreanul de 35 de ani, candidat al USR la Primăria Satu Mare, a reușit să devanseze candidații partidelor tradiționale, PSD și PNL, dar USR a reușit să obțină mai multe voturi decât cei din PSD pentru lista de consilieri locali.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că Radu Panait a reușit să obțină peste scorul propriului partid. Mai exact, acesta a luat 6.036 de voturi, iar USR 4.913 voturi.

Cum s-a întâmplat acest lucru?! Radu Panait a demonstrat că este un candidat sincer, cu un mesaj direct, pragmatic, care s-a adresat tuturor: tineri, persoane de vârsta mijlocie dar și pensionari, indiferent de naționalitate sau etnie.

Fără să exagerez, Panait a fost vizionarul din rândul USR-iștilor și PLUS-iștilor. El a înțeles ce așteaptă sătmărenii și a știut să își adapteze mesajul (rezultatul vorbește de la sine, restul sunt povești). Mai mult, a revoluționat modul în care se face campanie electorală, adaptând totul la noile condiții ale anului 2020. A fost peste tot: pe Facebook, pe site-uri, pe youtube, reușind să își rezolve problema de notorietate în doar 30 de zile! Fapt care se poate preda la facultățile de politologie sau sociologie.

Trebuie să spun, fără frica de a greși, că Radu Panait ar fi putut obține mult mai mult de atât. A încercat din toate puterile să își convingă partenerii din PLUS să facă o alianță cu cei de la PNL, astfel încât liberalii să susțină candidatul USR pentru Primăria Satu Mare, iar USR-PLUS să susțină candidatul PNL pentru Consiliul Județean.

Acesta lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției aproape feroce a colegilor de la PLUS, care au preferat să meargă singuri (o dilemă la care cu greu se poate oferi un răspuns). Iar deznodământul a fost clar: USR PLUS nu a intrat în Consiliul Județean Satu Mare. Este interesant de văzut dacă cineva de la vârful PLUS Satu Mare își va asuma acest eșec, după modelul colegilor din județul Bihor, care și-au dat demisia de onoare.

Așadar, pot să spun – din nou fără frica de a greși – că Radu Panait putea să devină un candidat de temut pentru Kereskenyi Gabor, dar a fost sabotat de către colegii de alianță. În final, după 27 septembrie, s-a dovedit faptul că Panait a avut dreptate, iar dacă cei de la PLUS l-ar fi ascultat, acum USR PLUS ar fi avut cel puțin TREI consilieri județeni.

În concluzie, Radu Panait a câștigat cu toată opoziția aliaților de la PLUS, în pofida tuturor atacurilor venite din rândul candidaților prieteni ai UDMR. De asta consider că Radu Panait este marele câștigător moral al alegerilor.

Opinie de Ciprian Bâtea – editor PresaSM


6 Comments on "OPINIE. De ce Radu Panait este câștigătorul moral al alegerilor locale din Satu Mare"

 1. Eu as avea incredere in dansul si USR e un partid cred ca cel mai simbatic si mai curat din RO

  View Comment
 2. Sunt de acord cu ce ati scris, poate data viitoare reuseste.

  View Comment
 3. Ce oameni are USR dacă nu a reușit să obțină nici măcar un loc în consiliul județean? Partid de oraș? Ne le plac oamenii de la țară?

  View Comment
 4. cred ca trebuie sa citest de mai multe ori articolul ca sa intelegi

  View Comment
 5. Domnule Ciprian Batea, incurcati mere cu pere. Si daca faceau intelegerea cu PNL pt/ presedintele CJ respectiv primarul mun. Satu Mare, cei care votau consilierii locali si judeteni isi pastrau votul pentru partidele lor!! De unde veneau alte voturi catre Alianta USR PLUS??? Va deranjeaza ca PNL nu au reusit sa ii ia ca pe o remorca?? Vi se pare ca PNL este reformat?? Cu parere de rau raspunsul este NU. Ca sa aibe sanse un candidat roman atat la CJ cat si la primarie trebuie sa fie o coalitie a tuturor partidelor romanesti……..

  View Comment
 6. Inveate ungureste si pe urme am se te votem! In parlamentule de Budapest!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre alegeri locale 2020, Radu Panait
Adrian Albu și-a dat demisia din fruntea PNL Satu Mare, în fața lui Ludovic Orban

Închide