Papa Francisc vine în România. Și poartă haine confecționate la Satu Mare

Papa Francisc – care urmează să efectueze o vizită oficială în România – va purta la slujba din 1 iunie de la Șumuleu Ciuc haine confecționate de o creatoare din Satu Mare.

Sătmăreanca Cristina Sabău a declarat că atunci când a auzit de vizita Papei în România a simţit că ar trebui să facă ceva special, ea fiind creatoare de asemenea veşminte de zeci de ani.

„În timp ce, de câteva zile, eu mă gândeam în ce fel, pe cine să contactez ca să mă implic, spre suprinderea mea, m-a sunat la telefon părintele franciscan să mă roage să accept această răspundere şi i-am spus că este o onoare deosebită şi că sufleteşte mă simt pregătită”, a spus Cristina Sabău-Trifu, citată de Agerpres.

Ea a explicat că există câteva cerinţe liturgice clare, cum ar fi faptul că haina dedicată acestor ocazii are culoarea albă, dar că în rest are o mare libertate de creaţie. Ea a ales imaginea statuii Fecioarei Maria de la Şumuleu, pe care s-a gândit să o „aşeze” pe partea dreaptă a cazulei.

Procesul de creaţie a hainei va începe zilele viitoare, după o fotografie a statuii, care are dimensiuni relativ mici şi multe detalii, haină pe care creatoarea o va decora cu elementele sale specifice – desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu sau aţă colorată.

În ceea ce priveşte măsurile Sfântului Părinte, Cristiana Sabău-Trifu a spus că le-a ghicit, dar apoi le-a şi primit de la Vatican. De asemenea, ea a povestit că nu i s-a cerut să arate neapărat haina Sfântului Părinte spre aprobare, însă aceasta trebuie să fie gata cu câteva zile înainte de eveniment.


Administrația Prezidențială a confirmat vizita Papei Francisc în România. Aceasta va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, iar suveranul pontif va vizita mai multe orașe din România, inclusiv locul de pelerinaj de la Șumuleu Ciuc. Județele Alba și Harghita vor fi cele două din Transilvania care vor primi vizita Papei, arată comunicatul de presă al Președinției.

“Primind invitația Președintelui României, a Autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în țară noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară,” precizează Administrația Prezidențială.

Mesajul Administrației Prezidențiale vine după ce anunțul a fost făcut la Vatican și de către purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti. Acesta a precizat că Papa a acceptat invitația pe care i-a adresat-o Klaus Iohannis.

Ulterior, Biserica Catolică din România a anunțat că motto-ul sub care se va desfășura vizita suveranului pontif este „Să mergem împreună!”.

„Sperăm ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspirația pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea țării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterității, care să unească energiile creștinilor în favoarea vieții și a valorilor fireşti ale Creației lăsate de Dumnezeu”, a transmis, în mesajul său, Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. Anul trecut, 130.000 de pelerini, printre care s-a aflat și președintele Ungariei, au fost prezenți la procesiune.

Suveranul va vizita și Bulgaria. Potrivit comunicărilor inițiale despre vizita în estul Europei venite de la Vatican, Papa își dorește o mai mare deschidere ecumenică.

Ultima vizită a unui suveran pontif în România a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999.Fii primul care comentează! despre "Papa Francisc vine în România. Și poartă haine confecționate la Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Papa Francisc
Președinția confirmă vizita Papei Francisc. Ce orașe va vizita suveranul pontif

Închide