Părinți șocați după un botez, la o biserică din Satu Mare: ”Bebelușul este traumatizat”

Părinții unui bebeluș, botezat la o biserică ortodoxă din municipiul Satu Mare, s-au declarat șocați după o slujbă de acest gen. Totul s-a întâmplat săptămânile trecute, iar părinții au decis că trebuie să tragă un semnal de alarmă. Aceștia susțin – pentru PresaSM – că micuțul lor ar fi traumatizat în urma botezului, la fel cum ar fi fost și asistența.

Un botez considerat brutal

Părinții susțin, sub protecția anonimatului, că totul s-ar fi întâmplat la o biserică ortodoxă din centrul municipiului Satu Mare. Cazul, care pare să fie unul izolat, i-a șocat pe părinți. Aceștia îl acuză pe un preot ortodox de neglijență, susținând că s-ar fi comportat agresiv cu bebelușul.

”Acum copilul este traumatizat, nu pot să îi fac baie fără plânsete. Până la botez totul a fost ok. Cred că îi este frică de apă. Până să nu îl terorizeze acest (….) a fost fără nicio problemă cu băița, chiar îi plăcea. Cu siguranță o traumă a suferit, chiar dacă e recent ceea ce s-a întâmplat și probabil în timp va trece, că e micuț, desigur. În momentul de față contactul cu apa îi provoacă crize de plâns, ceea ce nu s-a întâmplat, după cum vă spuneam. Toată asistența a fost șocată de cum s-a comportat acel preot”, a spus sătmăreanca, sub protecția anonimatului, pentru PresaSM. 

Botezul prin stropire, în cazuri excepționale

Biserica Ortodoxă susține că, în mod canonic, botezul trebuie să se desfăşoare prin scufundare completă.

”Copilul trebuie introdus în apă, total. Se poate practica şi botezul prin stropire doar în situaţii cu totul excepţionale, cum ar fi cazul unui copil prematur sau al unui copil spitalizat. Acestea sunt condiţiile pe care le prevăd inclusiv canoanele bisericeşti. Se mai poate întâmpla ca preotul să fie neatent, dar sunt cazuri izolate”, a spus un preot, tot sub protecția anonimatului, pentru PresaSM.

Unii preoții nu ies din canoane nici când este cazul

Un alt caz similar a avut loc în municipiul Carei, tot la o biserică ortodoxă. Un copilaș operat pe inimă, care a suferit și o pneumonie puternică, a fost dus de părinți să fie botezat, după ce și-a revenit. Pentru a nu recidiva problemele, dat fiind sistemul imunitar slăbit, părinții l-au rugat pe preot, în prealabil, să facă o excepție și să nu scufunde copilul în apă.

Dar când au ajuns la biserică, cu toate că în lăcașul de cult era foarte frig (în plină iarnă, circa 15 grade) preotul a cerut ca micuțul să fie dezbrăcat pentru a fi scufundat în apă. Părinții au ”îndrăznit” să îi amintească preotului despre înțelegerea inițială, la care slujitorul Domnului și-a ieșit din minți: ”Voi nu îmi spuneți mie cum să îmi fac treaba la mine în biserică”. 

De abia când i s-a amintit de către un apropiat al familiei că riscă să se facă vinovat de vătămare corporală din culpă și rele tratamente aplicate minorului (dată fiind cunoașterea circumstanțelor deosebite), preotul a acceptat să îl boteze doar prin stropire.


Nota redacției: Rugăm habotnicii sau ateii (depinde de caz) să nu interpreteze în nicio notă acest articol, care este unul de informare. Au fost puse ambele poziții, atât părinții, cât și reprezentanții bisericii.7 Comments on "Părinți șocați după un botez, la o biserică din Satu Mare: ”Bebelușul este traumatizat”"

 1. Trebuie întrebat și alți părinți care și-au botezat copii la acest preot. Poate fi caz izolat sau nu la acest preot. De altfel nu trebuia numit ce fel de biserică pentru a nu fi interpretat greșit de alți cititori. Tote religiile își au uscăturile lor dar au și preoți de nota 10.

  View Comment
 2. popescu virgil | martie 13, 2019 at 07:20 |

  Nu ia obligat nimeni sa-si boteze copilul, stiau , sau trebuia sa cunoasca canonele bisericii ortodoxe romane cu privire la botezul noilor nascuti, daca nu le convine sa mearga la musulmani. Prostii de parinti razgaiati: ,, a fost traumatizat copilul”…,cred ca ei sunt dusi cu capul, sau ei tin minte ca au fost traumatizati cand au fost ei botezati, sau poate nu au fost, dar totusi tin minte!

  View Comment
 3. Din nefericire, încă un exemplu de alungare a ortodocșilor de biserică! Canoanele au fost făcute de OAMENI, în urmă cu sute de ani! Oare actualii PREAÎNALȚI ai bisericii nu au capacitatea intelectuală să înțeleagă faptul că o adaptare, decentă, la vremurile actuale e necesară?

  View Comment
 4. cine v a învățat ca trebuie botezat de mic ,nu ați învățat lecția Domn Isus la ca vârstă s a botezat atenție El s a botezat nu când vrea popa la 6_8 săptămâni .poate mai omorâți câțiva inecandu i in apa .lăsați botezul biblic se face când omul poate mărturisi el cu gura lui ca il primește pe Domn Isus ca domn si mântuitor nu când nici nu știe a vorbi .

  View Comment
 5. nu e biblic ca un bebelus sa fie botezat botezu inseamna alceva inseamna un legamant cu dumnezeu

  View Comment
 6. Iar sectarii își dau parerea in legăturile cu canoanele Bisericii Ortodoxe ,habar nu aveti despre ce scrieti,intoarceti-va din rătăcirea voastră,sunteti pe calea rătăcită.

  View Comment
 7. Botezu e o prostie inventata de religii. Un popa care a urmat o scola de poezii si cantecele face minuni :))) Sunteti dusi daca va jucati in scenete tampite (botez,spovedanie ,prima impartasanie etc) 🙂

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă
FOTO/VIDEO. SUV în gardul Bisericii. Prietenul venit să ajute, mai beat decât șoferul vinovat

Închide