Părinții din Satu Mare nu s-au grăbit să economisească bani pentru cei mici. Programul “Cont Junior”, un eșec

Doar 1.388 de tineri sătmăreni au bani în Contul Junior, programul implementat de guvernarea PSD și care își propunea să îi ajute pe părinți să economisească bani pentru cei mici, sume care ar fi urmat să îi ajute în achitarea taxelor de școlarizare, sau să le asigure o stabilitate financiară odată ce împlinesc vârsta de 18 ani. Doar că programul poate fi deja catalogat un eșec. Din conturile deschise automat, în 2019, doar 1,5% au fost efectiv alimentate cu bani de către părinții din țară. 

Anunțat cu surle și trâmbițe de guvernarea PSD, Contul Junior era program prin care Executivul a decis deschiderea automată a unor conturi de economii pentru toți tinerii cu vârsta sub 18 ani, la Trezorerie. La lansare, programul a fost criticat, iar Opoziția a încercat chiar blocarea proiectului. Anul trecut, din cele peste patru milioane de conturi care au fost deschise automat, doar 1,5% au fost efectiv alimentate cu bani de către părinți.

Practic, părinții trebuiau să depună minimum 1.200 de lei într-un an, pentru ca statul să le acorde o primă de 600 de lei. Veniturile din dobândă, stabilită la 3% pe an, și din primă sunt scutite de impozit.
Satu Mare, un nou record negativ. Tinerii sătmăreni, la potențialul celor din Kenya


Criticii programului au argumentat faptul că nu au fost impuse restricții pentru cheltuirea banilor, odată ce tinerii împlinesc 18 ani, astfel încât nu se poate spune cum sumele economisite vor ajuta tinerii, în special pe cei care au nevoie de bani pentru continuarea studiilor sau pentru tratamente medicale.

Obiecții au venit și din partea ONG-urilor de stânga, care au argumentat faptul că în actualul context economic și social, tocmai cei mai în nevoie, tinerii care provin din familii numeroase, dar care subzistă pe salariul minim al părinților, nu vor avea acces la primele oferite de stat.

Care este situația la Satu Mare

Potrivit datelor prezentate de Finzoom.ro, doar 1.388 de părinți au contribuit la Conturile Junior, plasând județul Satu Mare pe locul 22 de la coadă. Pe ultimul loc în topul național se află Giurgiu, cu puțin peste 680 de părinți contribuind la contul de economii. În regiunea de nord-vest, conturi mai puține decât în Satu Mare au fost alimentate în Bistrița-Năsăud, unde au fost deschise 840 de conturi, Sălaj, 1006, și în Maramureș, 1357. Nici Clujul nu stă foarte bine la acest capitol. Aici au fost alimentate conturile a 1.477 de tineri. În schimb, Bihorul se află în topul național pe locul trei la cele mai multe conturi alimentate, cu peste 2350.

În ceea ce privește sumele existente în cont, Satu Mare se plasează pe locul 24. Cei mai mulți bani au fost depuși în conturile din București și Iași, care sunt pe primele locuri și la numărul de copii cu conturi active. Sumele care au fost economisite pentru tinerii sătmăreni se ridică la 1.854.070 lei.

Citește și:

De ce pleacă tinerii noștri. Satu Mare, ultimul loc la oportunități

HARTĂ. Dezastru în medicina de familie. Mii de sătmăreni, fără medic în localitățile de domiciliu

TOP. Care sunt cele mai căutate țigări de contrabandă în județul Satu MareFii primul care comentează! despre "Părinții din Satu Mare nu s-au grăbit să economisească bani pentru cei mici. Programul “Cont Junior”, un eșec"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre bani
Probleme financiare pentru unul dintre cei mai bogați sătmăreni?! Se cere falimentul

Închide