FOTO. Povestea celei mai mari capturi de heroină din Vama Petea. Cine sunt autorii

La doi ani de la uriașa captură din Vama Petea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism au trimis în judecată mai multe persoane sub acuzația că au făcut parte dintr-un grup organizat care se ocupa cu traficul de droguri de mare risc.

Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Piteşti. Potrivit rechizitoriului DIICOT, membrii grupării achiziționaseră heroina din Ucraina şi intenţionau să transporte drogurile în Olanda şi Germania, cu tranzitarea României. În cauză sunt trei inculpaţi: un turc – Yigit Hakan şi doi români – Săman George Solomon şi Liviu Bângă.

Procurorii au strâns la dosar numeroase interceptări telefonice din care reieşea că Yigit Hakan şi Liviu Bângă au organizat transportul celor două TIR-uri şi că le-au indicat celor doi şoferi să aducă drogurile din Ucraina. Cei doi erau monitorizaţi din februarie 2015.

Cele două TIR-uri în care ulterior au fost găsite sute de pachete cu droguri au ieşit din România prin Vama Siret pe 17 iulie 2015 cu destinaţia Ucraina.

Cele două TIR-uri şi şoferii lor, un turc şi un român, erau sub monitorizarea DIICOT de mai multe luni. Şi pe 28 iulie 2015, la scurt timp după întoarcerea din Ucraina, după ce trecuseră prin Vama Siret, cele două TIR-uri au fost oprite de poliţişti şi procurori, la Petea, în Satu Mare şi respectiv la Bistriţa. În cele două TIR-uri au fost găsite nu mai puţin de 728 de pachete cu droguri ascunse în rezervoare, în total fiind găsite 310,76 kg heroină.

Toate drogurile proveneau din Iran. Pachetele erau îmbibate cu boia de ardei iute pentru a nu fi depistate de câinii grănicerilor. Heroina, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost descărcată şi transportată cu mai multe elicoptere în Bucureşti. Yigit Hakan şi Liviu Bângă au fost în aceeaşi zi reţinuţi în Vâlcea.

”Yigit Hakan, făcea parte dintr-o reţea infracţională cu caracter transfrontalier, constituită din mai multe celule ce acţionau pe teritoriile mai multor ţări (Iran, Turcia, Ucraina, România şi alte ţări din Vestul Europei), specializată în traficul internaţional de droguri de mare risc, şi care era coordonată de cetăţeni turci. Inculpatul Yigit Hakan avea rolul de a coordona activitatea infracţională de pe teritoriul României, fiind şi persoana de contact cu persoanele, cetăţeni străini, implicate pe teritoriile celorlate ţări. Rolul grupului constituit pe teritoriul României a fost acela de a prelua drogurile din Turcia sau Ucraina, şi de a le transporta în vestul Europei (Olanda, Germania), cu tranzit pe teritoriul României”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii DIICOT spuneau că inculpații schimbau foarte des șoferii.

”Luând în calcul eventualitatea depistării transporturilor de droguri de către autorităţile în drept, inculpaţii au recrutat de fiecare dată, diferiţi şoferi pentru a efectua aceste transporturi, urmărind astfel exonerarea lor de răspundere penală. Având în vedere cele două capturi de heroină de pe teritoriul Turciei din cursul anilor 2014 şi 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin, sub cordoonarea primului menţionat, au schimbat traseul transportului de heroină din Turcia către Europa de Vest, prin Ucraina, via România. Astfel, în cursul lunii iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin, în deplină conivenţă infracţională, au organizat procurarea cantităţii de 310,76 kilograme heroină din Ucraina, transportarea şi introducerea acesteia în România cu două autotrenuri, disimulată în rezervoarele acestora”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii DIICOT au reușit să demonstreze că unul dintre inculpați se întorcea din Occident cu sume uriașe de bani.

”După fiecare transport de mărfuri din Ucraina pentru România şi după descărcarea mărfurilor pe raza localităţii Bistriţa, inculpatul Bîngă Liviu Constantin se deplasa cu autotrenul menţionat către frontiera de vest a României, având ca destinaţie finală Germania sau Olanda. Cu atât mai mult, prezintă interes, faptul că, după aceste deplasări, inculpatul Bîngă Liviu Constantin s-a întors în România cu sume mari de bani cash – de ordinul zecilor de mii de euro, a căror proveninienţă nu a putut fi legal justificată de către susnumit. Având în vedere datele şi informaţii obţinute până în acest moment în cauză, apreciem că sumele respective de bani ar putea reprezenta plata pentru efectuarea de către inculpatul Bîngă Liviu Constantin, ca membru activ al reţelei infracţionale investigate în cauză, a unor transporturi de droguri pe ruta Ucraina – România – Olanda şi Turcia – România – Olanda. Astfel, cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi auto efectuate cu privire la inculpatul Bîngă Liviu Constantin a fost găsită şi ridicată suma totală de 135.240 euro”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.Fii primul care comentează! despre "FOTO. Povestea celei mai mari capturi de heroină din Vama Petea. Cine sunt autorii"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre vama Petea
Începe nebunia la granița României. Măsuri urgente în Petea și Urziceni

Închide