Povestea sătmăreanului devenit milionar în euro. Fiul unui erou al Țării Codrului

Un sătmărean a reușit să devină milionar în euro. Este vorba despre Valer Blidar, originar din comuna Homorod (judetul Satu Mare), devenit proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad. Fabrică pe care a salvat-o de la faliment și a revitalizat-o. Motiv pentru care a primit distincția de ”Cetățean de onoare al Aradului”.

Până în 1990, Valer Blidar a deţinut diferite funcţii, iar după Revoluţie şi-a început activitatea în sectorul privat. La scurtă vreme după Revoluţie, Valer Blidar a achiziţionat Fabrica de Reparaţii Vagoane de la Titu, Fabrica de Marmură Bucureşti şi a luat parte la privatizarea societăţii Astra Vagoane Călători, unde a devenit acţionar majoritar.

FOTO: Așa arată un vagon produs de firma omului de afaceri născut în județul Satu Mare

În copilărie, familia şi rudele apropiate i-au fost arestate în repetate rânduri şi, în final, condamnate. Valer Blidar este fiul lui Vasile Blidar, cunoscut sub prenumele de ”Haiducul Codrilor”. Vasile Blidar a fost unul dintre cei mai importanți luptători anticomunişti din România. Vasile Blidaru a fost armurier în Armata Regală, luptător pe frontul de Răsărit, lichidat de Securitate în 1958.Vasile Blidar, zis „Blidaru”, s-a născut în 1911, în Odeşti, Maramureş. După război, s-a înscris în „Frontul Plugarilor” lui Petru Groza, dar în 1949 este arestat pe motiv că ar fi scris şi difuzat manifeste anticomuniste. Profitând de neatenţia gărzilor, scapă de sub escortă, luând calea haiduciei. Drept pedeapsă, în toamna aceluiaşi an soţia sa este arestată şi bătută, iar casa familiei este demolată.

În mai multe sate din Ţara Codrului bătrânii povestesc şi în zilele noastre despre isprăvile lui Vasile Blidaru. Este de presupus că numele său va fi avut un impact deosebit asupra locuitorilor zonei de vreme ce s-au înfiripat pe seama sa numeroase legende.

Au fost relatări potrivit cărora Blidaru umbla travestit alături de miliţieni, fără ca acestora să le treacă prin minte cu cine au de-a face (şi care cam tremurau când primeau ordine să-l captureze). Chiar în maşina cu care călătorea împreună cu politiştii, el ar fi lăsat în mai multe rânduri câte un biletel cu inscripţia “Ati călătorit cu Blidaru”.3 Comments on "Povestea sătmăreanului devenit milionar în euro. Fiul unui erou al Țării Codrului"

  1. Stiam ca este originar din Odesti, Maramures.

    View Comment
  2. Atenție dezinformați , nu este din Homoroad ,e din Odești Maramureș !

    View Comment
  3. Dragă autor… În caz că nu ești rău intenționat, mai documentează-te! Sat Odești, comuna Băsești, jud. Maramureș!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTO. Dacian Cioloș, la Satu Mare: “Românii din diaspora sunt șansa noastră”

Închide