Povestea sătmărencei obligate să plătească o amendă de circulație în Austria, deși nu a condus niciodată

O femeie din localitatea Moftinu Mic, județul Satu Mare, a fost obligată de Judecătoria Carei să plătească echivalentul în lei a unei amenzi de circulație aplicate în Austria, deși nu a avut niciodată permis de conducere. Situația absurdă a ieșit la iveală în timpul procesului de recunoaștere a unei hotărâri penale străine.
Conform informațiilor PresaSM, totul a pornit de la o contravenție rutieră constatată de autoritățile austriece în data de 18 mai 2024, când un autoturism înmatriculat pe numele femeii a fost surprins circulând cu 26 km/h peste limita legală de viteză pe autostrada A1 din zona Neustift-Innermanzing.
În urma acestei abateri, autoritatea austriacă Bezirkshauptmannschaft St. Pölten a aplicat o sancțiune de 95 de euro – 90 euro amendă și 5 euro cheltuieli de procedură – și a transmis cererea de recunoaștere către instanțele din România.
La termenul de judecată, în fața instanței s-a prezentat tatăl femeii, care a declarat că fiica sa, aflată la muncă în străinătate, nu deține și nu a deținut niciodată permis de conducere. Mai mult, autoturismul era condus exclusiv de fostul concubin al acesteia, cu care s-a despărțit între timp, acesta plecând cu tot cu mașină și cu toate actele.
Cu toate acestea, instanța română a fost nevoită să recunoască hotărârea autorității austriece, întrucât nu a fost atacată în termenul legal și întrunea toate condițiile impuse de legislația națională și europeană privind cooperarea judiciară în materie penală.
Astfel, Judecătoria Carei a decis obligarea femeii la plata sumei de 484,41 lei, reprezentând contravaloarea în lei a sancțiunii aplicate de autoritățile austriece, calculată la cursul BNR din data emiterii deciziei.
Cazul ridică întrebări cu privire la practica frecventă de a înmatricula vehicule pe numele unor persoane care nu dețin permis, dar și asupra riscurilor legale care derivă din astfel de aranjamente.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ

Vina aparține femeii ca nu a făcut contestație și nu a făcut nimic de i-a lăsat mașina lui. Odată ce ei s-au despărțit, ea trebuia să îl oblige să aducă mașina înapoi. Greșeala este a ei.
View Comment